RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sp delt om Lofoten

Foto: Aas, Erlend (NTB scanpix)
«Halve Sp» åpner for en forsiktig åpning av oljeområder utenfor Lofoten i tråd med ønsket til oljeminister Ola Borten Moe.

Flertallet i programkomiteen i Senterpartiet går inn for at det kan startes oljevirksomhet i de allerede formelt åpnede områdene i Nordland 6.

- Komiteen er delt. Sju vil ha denne lille åpningen, mens fem sier at gjeldene politikk skal fortsette på dette området, sier Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han er leder av komiteen og er her med på mindretallets side.

Åpen debatt
- Vi må regne med en åpen debatt om denne saken helt fram til og med landsmøtet vårt i april, sier Vedum.

Han understreker at det ellers er bred enighet om å holde igjen på oljevirksomhet i disse omstridte områdene.

- Men vi deler oss altså i spørsmålet om Nordland 6, og her får olje- og energiminister Ola Borten Moe altså støtte fra flertallet, sier Vedum som selv er landbruksminister i regjeringen.

Han legger til at Senterpartiets syn tidligere har samsvart godt med kompromissene om regjeringens oljepolitikk. Det tror Vedum kan skje denne gangen også.

Ikke «nye områder»
Flertallet i Senterpartiets programkomité sier nei til å åpne «nye områder» områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja pluss Møreblokkene. Ved å bruke betegnelsen «nye områder» åpnes det for å starte opp i deler av Nordland 6, som ligger sørvest for Lofoten.

Disse områdene ble åpnet allerede i 1994, men ble midlertidig stengt av Stoltenberg I-regjeringen i 2001.

Bare ut perioden
I forvaltningsplanen er de aktuelle feltene i Nordland 6 bare «fredet» ut denne stortingsperioden, så valgdagen vil de formelt være åpne igjen. Dermed må det eventuelt fattes et nytt vedtak til høsten dersom det er politisk ønske om fortsatt å ha Nordland 6 midlertidig stengt.

Allerede 23. november signaliserte Ola Borten Moe ønske om «å gå videre med aktivitet i den åpnede del av Nordland 6». Han gjentok og utdypet dette på Sandefjordkonferansen tirsdag.

- Jeg har anbefalt det jeg kaller en forsiktig, skrittvis videre utvikling, sa oljeministeren.

- La oss i første omgang få mer aktivitet i allerede åpnet areal i det nordøstlige Norskehavet, inklusive åpnet del av Nordland 6. Dette kan skje fra høsten av, sa oljeministeren.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere