*Nettavisen* Nyheter.

Sp kun 1,2 prosentpoeng bak Høyre på ny måling

RETT BAK: Trygve Slagsvold Vedum (bildet) og Senterpartiet er nå kun 1,2 prosentpoeng bak Høyre på VGs nasjonale meningsmåling.

RETT BAK: Trygve Slagsvold Vedum (bildet) og Senterpartiet er nå kun 1,2 prosentpoeng bak Høyre på VGs nasjonale meningsmåling. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Høyre gjør det svært dårlig på nasjonal måling for VG og lokal måling for Adresseavisen. Senterpartiet er vinneren.

04.03.20 08:40

Senterpartiet kan glede seg over målingen fra VG og Respons Analyse som viser et byks på 2,8 prosentpoeng og en oppslutning på 16,7 prosent mens Høyre taper terreng og oppnår 17,9 prosents oppslutning. En liten trøst for Høyre er det å finne i Aftenposten og NRKs måling for mars der Høyre går fram til 19,9 prosent.

I VGs nasjonale meningsmåling , gjennomført av Respons Analyse i perioden 27. februar til 2. mars, sender 1.000 spurte Erna Solbergs Høyre ned 2 prosentpoeng fra februarmålingen til nevnte 17,9. Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet er nå kun 1,2 prosentpoeng bak, idet partiet hopper fram til 16,7 prosents oppslutning.

Arbeiderpartiet ligger på stedet hvil i VGs måling, med 24,9 prosent av stemmene, mens endringene for de andre partiene var under ett prosentpoeng: Frp 14,6 (-0,7), SV 7,2 (+0,5), R 5,4 (+0,8), KrF 3,5 (-0,7), MDG 5,1 (-0,4), V 3,3 (+0,6), andre partier 1,4 (-0,9).

Målingen har en feilmargin på 2–3 prosent.

Frp nede i 13,2

På marsmålingen Norstat har gjort for NRK og Aftenposten får Senterpartiet en oppslutning på 16,4 (tilbake 0,9), mens Høyre har 19,9 (fram 1,6). På denne målingen er Frp nede i 13,2 prosent, noe som er svakere enn ved forrige stortingsvalg og omtrent på nivå med det de hadde da de gikk ut av regjering.

- Entusiasmen i partiet er god. Valget med å gå ut av regjering var helt riktig. Det store bildet nå er at det har skjedd en ny utvikling i norsk politikk, sier partileder Siv Jensen til NRK.

Resultatene med oppslutning i prosent og endringen fra forrige måling i parentes:

Ap 23,7 (+0,5), H 19,9 (+1,6), Sp 16,4 (-0,9), Frp 13,2 (-2,8), SV 8,4 (+2,3), Rødt 4,6 (-0,4), KrF 4,1 (-0,3), MDG 4,9 (+0,6) og Venstre 2,7 (-0,6).

Målingen er tatt opp mellom 24. februar og 2. mars med 689 respondenter. Feilmarginen er inntil 3,2 prosent og størst for de største partiene.

Lokal nedtur

I Trøndelag har Adresseavisen og NRK gjennomført en måling med hjelp av Norstat, der Senterpartiet ikke uventet er større enn Høyre i Nord-Trøndelag, men i Sør-Trøndelag er det nå også kommet et velgerras, ifølge denne målingen.

I begge de tidligere fylkene, som vil fungere som separate velgerkretser ved valget i 2021, går Senterpartiet kraftig fram på målingen, der 593 sørtrøndere og 590 nordtrøndere som er spurt hva de ville stemt om det var stortingsvalg nå.

I Nord-Trøndelag får Sp støtte fra 34,3 prosent av de spurte, fram hele 9,9 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2017, mens i Sør-Trøndelag får partiet 15,9, fram 5,2 prosentpoeng.

Høyre taper 4 prosentpoeng i nord, til 10,8 prosent, og mister 8,1 prosentpoeng i Sør-Trøndelag. Der ligger partiet på 12,6 prosents oppslutning.

Nasjonal trend

Fylkeslederen i Trøndelag Høyre Michael Momyr vil ikke bruke ordet krise, men innrømmer at det ser alvorlig ut.

Momyr trekker fram turbulensen rundt regjeringen som åpenbar grunn til nedgangen.

– Selv om det er en trøndermåling så har det sammenheng med trendene nasjonalt. Det eneste vi kan gjøre nå er å jobbe knallhardt for å få fram vår politikk, sier Momyr.

Hadde resultatet vært valgresultat, ville Høyre mistet to av sine tre trøndermandater til Stortinget.

Senterpartiet ville fått fire mandater fra de to Trøndelagsfylkene, som fortsatt er separate valgkretser.

(©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre. SP FRAM I TRØNDELAG: Senterpartiet er ikke uventet større enn Høyre i Nord-Trøndelag, men i Sør-Trøndelag er det nå også kommet et velgerras, viser en måling fra NRK og Adresseavisen. Bildet viser statminister Erna Solberg og Trygve Slagsvold Vedum (Sp), under debatt på Stortinget 30. januar.

SP FRAM I TRØNDELAG: Senterpartiet er ikke uventet større enn Høyre i Nord-Trøndelag, men i Sør-Trøndelag er det nå også kommet et velgerras, viser en måling fra NRK og Adresseavisen. Bildet viser statminister Erna Solberg og Trygve Slagsvold Vedum (Sp), under debatt på Stortinget 30. januar. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag