*Nettavisen* Nyheter.

Sp ligger an til å ta 41 prosent av landets ordførere

 

LEDER I ORDFØRERKAMPEN: Sp kan i år vippe Ap av tronen som landets største ordførerparti, men kampen ligger an til å bli meget jevn. Bildet er fra Senterpartiets valgvake i Oslo. Foto: (Senterpartiet)

Mer enn tre av fire av landets kommuner har nå valgt ordfører. Sp leder foreløpig an i en jevn ordførerkamp med Ap.

20.09.19 11:48

Snaue to uker etter valget er ordførerkjedene nå fordelt i 278 av landets 356 kommuner.

En oversikt NTB har innhentet fra partiene torsdag kveld, viser følgende fordeling: Senterpartiet 117 kommuner, Arbeiderpartiet 107, Høyre 28, Kristelig Folkeparti 10, Sosialistisk Venstreparti 4, Fremskrittspartiet 2, Venstre 2 og Miljøpartiet De Grønne 1.

Hvordan fordelte stemmene seg i din kommune? Her kan du sjekke

I tillegg har ulike bygdelister så langt kapret elleve ordførerkjeder, ifølge NRK.

Les også: Kristiansand kan få Ap-ordfører for første gang siden 1946

Klikk på bildet for å forstørre.  

Senterpartiets Siri Blichfeldt Dyrland er fersk i politikken og  ligger an til å bli ordfører i nye Midt-Telemark kommune, en sammenslåing av Bø og Sauherad. Her er hun sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum før valget. Foto: Kåre S. Pedersen (Bilde for Bilde/Senterpartiet)

Hvem blir størst?

Sp kan i år vippe Ap av tronen som landets største ordførerparti, men kampen ligger an til å bli meget jevn.

– Det beste punktestimatet nå er 147 ordførere til Sp, tilsvarende 41 prosent av alle landets ordførere. Da vil det være krevende, men ikke umulig for Ap å slå dem. Uansett er det ingen tvil om at det er Ap og Sp som er de store ordførerpartiene etter høstens valg, uttalte stipendiat Jonas Stein ved Universitet i Tromsø til Dagbladet torsdag.

I 2015-valget fikk til sammenligning Sp 98 ordførere og Ap 201.

Blå ordførere i det blå

Det labre valgresultatet til de fire regjeringspartiene gjenspeiler seg også i det foreløpige ordførerantallet. Høyre satt med 74 ordførere i forrige periode, men har per i dag bare 28 sikre toppverv etter at over 75 prosent av ordførervervene er fordelt.

Fremskrittspartiet har så langt kun kapret ordførerkjedet i to kommuner - Sola og Ulstein - mot fem i forrige periode.

Venstre hadde sju ordførere i forrige periode, men har foreløpig bare to sikre kommuner per nå, henholdsvis i Stad og Vanylven.

KrF fikk ordførere i 17 kommuner etter 2015-valget, men er så langt bare sikret ordførere i ti kommuner.

Les også: MDG får sin første ordfører: - Trist å ta plassen fra min bror

Mot ordførerrekord for SV

Småpartiene på rødgrønn side vokste seg alle større i valget, og det gjenspeiles også i ordførerkampen. Miljøpartiet De Grønne (MDG) fikk onsdag sin første ordfører noensinne, i Vardø.

SV har så langt kapret fire ordførere, i Steigen, Rauma, Tolga og Nordkapp, mot Oslo-ordfører Marianne Borgen som enslig svale i forrige periode. Det er ventet at Borgen får fortsette i jobben også de fire neste årene, da både Ap og SV har henne som sin ordførerkandidat, og det ikke er lansert noen andre ordførerkandidater på rødgrønn side i Oslo.

– Aldri noensinne før hadde så mange nordmenn hatt en SV-ordfører som i perioden 2015-2019, fastslår kommunikasjonsrådgiver Martin Grüner Larsen.

Rødt gjorde det også bedre i kommunevalget i år enn for fire år siden, men det ser ikke ut til å gi uttelling i form av ordførerverv. Partiet har ikke hatt ordfører siden perioden 2007-2011, da Knut Henning Thygesen var ordfører i Risør.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Senterpartiets Frank Johnsen blir ny ordfører i Vågan kommune, mens Arbeiderpartiets Lena Hamnes blir varaordfører, ifølge Lofotposten. Foto: (Pressefoto)

Mot rødgrønt i alle storbyene

I flere av de største byene er posisjonene fremdeles under forhandling.

Ap, MDG og SV starter forhandlingene om en ny byrådsplattform og fordeling av poster og posisjoner fredag.

I Bergen forhandler nå Ap, MDG, SV, KrF, Venstre videre etter at Senterpartiet trakk seg fra forhandlingene forrige uke.

I Trondheim er det ventet at Rita Ottervik (Ap) får gå løs på sin femte strake periode som ordfører, selv om Ap falt kraftig i valget i kommunen, men også der pågår forhandlingene fremdeles.

I Stavanger er det allerede kjent at Aps Kari Nessa Nordtun blir Stavangers nye ordfører etter at Ap, Sp, FNB, SV, Rødt og MDG der inngått et valgteknisk samarbeid og dermed vippet de borgerlige fra makten etter 24 år.

I Tromsø ligger ifølge NRK Ap an til å få beholde ordføreren etter at Sp denne uken bestemte seg for å forhandle med Ap, SV og MDG.

(©NTB)

Fakta

Valgteknisk samarbeid

Klikk på bildet for å forstørre.  

26 år gamle Sara Sekkingstad, her fotografert i 2014, ligger an til å bli en av Senterpartiets nye ordførere. Det skjer i den nye storkommunen Alver. Foto: (Senterpartiet)

Klikk på bildet for å forstørre.  

I Nordkapp kommune fikk Senterpartiet og SV henholdsvis seks og sju mandater. Nå har partiene kommet til enighet om samarbeid, og SVs Jan Olsen (bildet) blir ordfører. Foto: (iFinnmark)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag