*Nettavisen* Nyheter.

Sp og SV vil diskutere alternativ til EØS-avtalen

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

- EØS-avtalen har blitt langt mer omfattende. Folk ble ført bak lyset.

17.01.12 08:18

Det demokratiske underskuddet i EØS-avtalen må få følger for EØS-debatten, mener Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

- Demokratisk underskudd og omfanget av EØS-avtalen viser at det ikke er samsvar mellom det som ble sagt da Stortinget vedtok EØS-avtalen, og det EØS-avtalen har blitt, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete til Nationen.

Samferdselsministeren repeterer dermed kritikken fra før jul, som førte henne inn i en kontrovers med utenriksminister og Ap-politiker Jonas Gahr Støre.

- EØS-avtalen har blitt langt mer omfattende. Folk ble ført bak lyset, sier Navarsete, som sier hun ikke forstår frykten for å utrede et alternativ til EØS.

Sp og SV var de eneste partiene som i 1992 stemte mot EØS-avtalen. Parlamentarisk leder i SV, Bård Vegar Solhjell, sier det demokratiske underskuddet ved EØS-avtalen er en betydelig utfordring.

- Vi får en rekke direktiver som blir norsk lov uten at vi deltar i forberedelsene av dem, og uten at de blir behandlet like grundig gjennom den samfunnsdebatten vi ellers ville hatt. Både motstandere og tilhengere bør være enige om at EØS-avtalen ikke er en ideell demokratisk modell, sier Solhjell. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.