*Nettavisen* Nyheter.

Sp ønsker kontakt med EU-skeptiske briter

Oslo (NTB): Senterpartiet ønsker kontakt med EU-skeptiske miljøer i Storbritannia etter statsminister David Camerons løfte om folkeavstemning blant britene.

Nestleder Trygve Slagsvold Vedum gleder seg over Camerons argumentasjon og mener den er svært lik Senterpartiets. Nå vil han at Sp skal orientere seg mer mot det konservative partiet i Storbritannia, der EU-skepsisen er minst like markant som i hans eget parti.

- Hovedkritikken er den samme som vi har. Cameron mener at det er for mye integrasjon og for stor makt samlet i Brussel. Han er også kritisk til alle direktiver og forordninger som britene må underlegge seg, sier Vedum.

Den britiske regjeringen og Sp deler også motstanden mot EØS-avtalen. Cameron og hans statsråder har veid ordningen og funnet den uakseptabel for britene, særlig det overordnede prinsippet om at nær sagt all lovgiving skal implementeres uten reell medvirkning i beslutningsfasen.

- Statsminister Camerons klart uttalte EU-kritikk gjør det legitimt i flere land å komme med innvendinger. EØS er i Norge et elitekompromiss, en ordning ingen egentlig vil ha. Det er bare KrF som ser EØS som en idealløsning, sier Vedum.

Han presenterte torsdag programkomiteens forslag til prinsipp- og handlingsprogram, et dokument som etter nye debattrunder internt vil bli vedtatt på landsmøtet i Loen i april. EØS-motstanden i Sp er like sterk som før, men Vedum vil ikke si hvor hardt partiet vil kjøre EØS i en eventuell ny runde Soria Moria-forhandlinger. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.