Gå til sidens hovedinnhold

Sp-ordfører: Vedum har bommet på SV-kommunikasjonen

– Hvis Vedum har ment at døra skulle være på gløtt til SV, så er det kommunisert for dårlig til våre velgere, sier Sp-ordfører Dan-Håvard Johnsen.

Under valgkampen ble Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum spurt hundrevis av ganger om han ville utelukke et regjeringssamarbeid med SV. Kanskje enda mer.

– Vi ønsker en Sp-Ap-basert regjering. Det er det vi vil, sa han til NTB den 28. juni på spørsmål om det var aktuelt å regjere med SV, dersom Ap og Sp ikke fikk flertall alene.

Les også: Regjeringssonderingene fortsetter mandag

– Det var ikke spørsmålet, fulgte NTB-journalisten opp.

– Men det er svaret.

– Hvorfor vil du ikke svare på det?

– Fordi jeg ønsker en Senterparti-Arbeiderparti-basert regjering. Det har jeg ment siden 2016, avsluttet Vedum.

Og sånn gikk det for alle journalister som prøvde seg på Vedum. Hos VG den 5. juni maktet journalistene å tyne seg gjennom 24 spørsmål om SV før de gav opp.

Mener Vedum forvirret velgerne

Nettavisen ringer til Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen i Nord-Troms for å høre hvordan han mener kommunikasjonen har blitt mottatt i Nord-Norge.

– Hva jeg måtte mene er irrelevant, men velgerne her er ganske tydelige på at partilederen har sagt at SV er uaktuelt. Og akkurat det er kanskje mer aktuelt enn hva ordføreren mener, svarer han.

Les også: Dette kan bli Støres regjering

– Det har vært et aktuelt tema i valgkampen der oppe?

– Absolutt, absolutt. Og det er der vi får et lite problem med kommunikasjonen. Om jeg har forståelse for det eller ikke betyr faktisk veldig lite, fordi en stor majoritet av velgerne har sett det som at Sp aldri skulle inn i regjering med SV, i hvert fall her nord.

Johnsen har vært tydelig på at han ønsker en Sp-regjering med Ap - og uten SV.

– Kommunisert for dårlig

Senterpartiet i Troms er kjent for å ha et ideologisk tyngdepunkt som er tydelig plassert på høyresiden i partiet.

Det inkluderer stortingsrepresentant Sandra Borch, som 12 dager før valget tok til kommentarfeltet på sin Facebook-side for å gjøre det klart at det absolutt ikke blir noe regjeringssamarbeid med SV.

Ordføreren i den vakre fjordkommunen Lyngen er klar på at Vedum aldri har sagt at SV er 100 prosent utelukket, og at døra derfor har vært på gløtt - i teorien. Men han mener at denne formen for kommunikasjon ikke er like forståelig for den jevne velger.

– Jeg har forstått det politiske spillet der - det skjønner jeg som politiker. Men vi skal prøve å holde politikken bærekraftig, og da er det særdeles viktig at velgerne skjønner hva vi holder på med, og det er jeg slettes ikke sikker på at velgerne forstår akkurat nå.

Les også: Kunne endret Norge: Disse tallene kommer 12 dager for sent for MDG

– Altså er det kommunikasjonen som fører til misforståelser der ute?

– Hvis Vedum har ment at døra skulle være på gløtt til SV, så er det kommunisert for dårlig til våre velgere.

– Hva blir konsekvensene av det, dersom det ender i regjering med SV?

– Jeg frykter jo at vi vil tape ganske mange velgere på det. Det er ikke så vanskelig å se for seg hvordan det går med Ap i midten og SV og Sp på hver side, som spiser kameler annen hver gang. Det er ikke vanskelig å se hvem som blir vinneren i en sånn situasjon, sier han med henvisning til Ap.

– SV var plan B

Valgforsker Jonas Stein ved Universitet i Tromsø mener velgerne burde skjønt at SV var en mulig plan B for Senterpartiet, all den tid Vedum aldri utelukket dem helt.

– Vedum passet på å ikke bli sitert å at han aldri vil sitte i regjering med SV, så dette har vært en bevisst kommunikasjon. Han valgte heller å gjenta at han ønsket en Sp/Ap-basert regjering.

Les også: Per Sandberg: - Det venter mange blåmandager for Sp

– Det med «basert» er det spesielle med dette. Han har sånn sett ordene sine i behold, men hvordan velgerne oppfatter det er et annet spørsmål. Det vet vi ikke enda.

– Har velgerne forstått denne kommunikasjonen, tror du?

– Velgerne har nok skjønt at dette var en plan B de kunne være nødt til å forholde seg til, uten at vi vet om det ender i reelle regjeringsforhandlinger eller ikke.

Les også: Monica Mæland: - Ikke noe gøy i det hele tatt!

– Så velgerne er nødt til å forstå hans taktiske kommunikasjon for å unngå å bli skuffet?

– De må nok ha hatt en viss forståelse for at det var det han mente.

– Jeg tenker man ikke burde stemte Sp dersom man virkelig ikke ville ha SV i en maktposisjon, legger han til.

Tiden vil vise konsekvensene

På spørsmål om Sp vil tape oppslutning på å gå i regjering med SV, slik ordføreren mener, svarer Stein at det er for tidlig å spå.

– Det må vi vente å se på. Det blir ikke det samme som KrF og Venstre hadde med Frp, fordi de hadde gått lengre i å ta avstand til Frp enn Sp har gjort med SV, som tross alt har sittet i regjering sammen. Men SV-skepsisen har nok vokst blant Sp-velgere siden de satte i regjering sist.

– Sp har vunnet en del tidligere Høyre- og Frp-velgere, som en del av deres nye koalisjon. Men disse ville jo stemt på Høyre eller Frp dersom de var helt enige med de partiene.

Les også: Setter spikeren i kista for kommersielle Oslo-sykehjem: - Helt unødvendig

Stein er klar på at vi må vente til en eventuell rødgrønn regjering er klar for å se om Sp taper oppslutning på å ha med SV eller ikke. Her mener han klima og miljø, asyl og innvandring, samt forsvarspolitikk

– Vi må vente å se hva kompromissene blir, men vi vent enda ikke om det blir en Ap/Sp-regjering eller om de tar med SV.

Regjeringssonderingene mellom Ap, Sp og SV fortsetter tirsdag.