Stortingsvalget er kun 3,5 uker unna, og nå drar det seg til.

De rødgrønne har lenge ligget an til å knuse Ernas blå-grønne regjering, men nå er det ikke like selvsagt.

I en fersk måling gjennomført av Respons Analyse for VG og Bergens Tidende, faller Senterpartiet til en oppslutning på 11,3 prosent, ned hele 4,0 prosentpoeng fra forrige uke.

Målingen er Sps klart dårligste hittil i august. Tallene svinger kraftig, og i en Opinion-måling tidligere i august fikk Sp en oppslutning på hele 19,2 prosent. Snittet så langt i august ligger på 15,7 prosent, ifølge nettstedet Poll of polls.

Tilbakeviser fallitt

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) avviser overfor VG at partiet er i ferd med å snuble fullstendig på målstreken:

– Nei, Senterpartiet har en kraft vi aldri har hatt før. Vi har hatt et mye sterkere lag enn vi noen gang har hatt før. Så merker vi at det varierer litt fra måling til måling. Vi har hatt målinger på 19-tallet. Vi har hatt en på 17 og så denne som er den dårligste. Så skal vi bare stå på hele tiden for å få et land med små forskjeller mellom folk, både sosialt og geografisk, sier han til avisen.

Arbeiderpartiet er største parti i den nye Respons-målingen. Ap får en oppslutning på 24,9 prosent, opp 0,1 prosentpoeng.

Et valgresultat i tråd med målingen ville gitt Ap, Sp og SV til sammen 79 mandater. Dermed blir de avhengige av støtte fra enten Rødt eller MDG for å få flertall i Stortinget. Grensa for flertall er 85 mandater.

- Heftig

Johan Giertsen fra meningsmålingsnettstedet «Poll of polls» omtaler målingen som «heftig».

– Hele 2021 har vært preget av at disse tre partiene har hatt et trygt flertall. Det har ikke vært noen diskusjon om det trengs fire eller fem partier i regjeringen, før nå, sier Giertsen til BT.

– Kan dette gjøre at Støre får spørsmål om hvem han vil snakke med – Moxnes i Rødt eller Bastholm i MDG? Når vi vet hva Sp har sagt om disse partiene, så kan det bli interessant, sier Giertsen, som for øvrig er medlem av Høyre.

- Symbolpolitikk, uten klima-effekt

Da Nettavisen snakket med Vedum like etter partilederdebatten i Arendal mandag kveld, sa han at:

- Jeg syntes det var en bra debatt, og jeg syntes det var viktig å få frem hvordan de såkalte «nullutslipps-sonene» fungerer, at det blir som en forbudssone, hvor de som har råd til å kjøre en elektrisk Porsche skal kunne kjøre der, mens de som har en eldre Toyota ikke kan gjøre det.

- Jeg er sterkt imot den type symbolpolitikk, som ikke har noen klimaeffekt, understreket han.

Det ble opphetet da Vedum møtte SV-leder til duell om nettopp dette ved starten av partilederdebatten.

Det kan du ser hvordan artet seg her:

Alle fire over sperregrensen

I målingen er Rødt, MDG, Venstre og KrF alle over sperregrensen.

For øvrige partier er oppslutningen som følger:

* Høyre: 20,3 prosent (+1,4)

* Frp: 11,6 prosent (+0,2)

* SV: 9,5 prosent (+0,1)

* MDG: 5,8 prosent (+0,7)

* Venstre: 5,0 prosent (+1,0)

* Rødt: 4,7 prosent (+0,4)

* KrF: 4,2 prosent (+0,9)

Se videointervju med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum her:

(©NTB)