Se videointervju med varaordfører i Alta, Jan Martin Rishaug (Sp), her:

ALTA (Nettavisen): Alta ligger på føde-toppen i Nord-Norge, relativt sett, men har ikke en egen fødeavdeling med akuttfunksjoner.

Alle førstegangsfødende til Hammerfest, som ligger 14 mil unna. Under 30 prosent får føde på fødestuen i Alta, som tilbyr jordmor og lystgass, egnet for helt ukompliserte fødsler.

Dette skaper så stort engasjement i Finnmarks største by, med nær 21.000 innbyggere, at et eget parti som heter «Pasientfokus» stiller med liste til Stortinget.

Les også: Alta ble kåret til Norges styggeste by – hva skjedde?

For varaordfører i Alta, Jan Martin Rishaug, er dette en sak han har kjempet for i mange år.

Alta er annerledes-kommunen i Nord-Norge med et blomstrende folketall, et blomstrende næringsliv og stor entusiasme for sammenslåingen av Troms og Finnmark. Nettavisen har besøkt byen for å finne ut hva som skiller dem fra resten av landsdelen.

Skuffet over signaler fra eget parti

- Er du fornøyd med signalene fra ditt eget parti – toppledelsen – når det gjelder hva man vil gjøre for å forbedre fødesituasjonen i Alta?

- Jeg har vært veldig fornøyd med de signalene som er kommet, spesielt fra Kjersti Toppe, som er helsepolitisk talsperson for Senterpartiet. Men nå ser jeg i Sps nye Nord-Norge-meldingen og som Vedum uttalte i Tromsø i forrige uke, at nå skal man «utrede» en fødeavdeling med akuttfunksjoner.

Les også: «Kokkejævel» om opp- og nedturer: - På tunge dager angrer jeg

- Kjersti Toppe har vært klar på at man skal opprette en fødeavdeling med akuttfunksjoner, så jeg håper Sps ståsted fortsett er slik Toppe skisserer.

Han har ikke noe godt svar på hvorfor ordlyden nå er mer defensiv.

- Jeg forholder meg fortsatt til helsepolitisk talsperson, Kjersti Toppe. Hun har vært helt klar, så inntil hun sier noe annet, forholder jeg meg til det.

- Hvor skuffende er det å lese at det nå kun er snakk om «utredning»?

- En stor skuffelse, men jeg har fortsatt tro på at Kjersti Toppe sitter i førersetet. Jeg er altså fortsatt optimist, men hvis hun kommer med en tilsvarende uttalelse, er det en stor skuffelse, både for meg personlig, men også for befolkningen i Alta.

Les også: Senterpartiet størst i hele Nord-Norge på Nordlys-måling

- Håper for alt i verden at det blir henne

- Kjersti Toppe – kan det bli vår neste helseminister?

- Med hånden på hjertet håper jeg for alt i verden at hun blir den nye helseministeren i Norge.

- Fordi?

- Hun er en fantastisk person, hun har selv født i en sykebil, hun vet hva det vil si, og i forhold til det å føde, er hun mye mer egnet enn vi menn er. I tillegg er hun utdannet lege, sier Rishaug til Nettavisen.

Nettavisen har vært i kontakt med Toppe for en kommentar til saken.

Fasiten på det vil vi få en gang etter 13. september.

Det spekuleres i flere nye statsråder etter kommende valg. En av dem kan bli Oslos byrådsleder, Raymond Johansen (Ap):