Kinas rolle i verden ligner stadig mer en supermakt. Mange er skeptisk til hvordan verden vil bli hvis Kina oppnår stadig mer makt. Både Norge og andre land har vært på mottagersiden når det store landet i øst har tatt i bruk boikott og andre virkemidler som straff.

I perioden 2014 - 2020 hadde Norge et underskudd på handelsbalansen med Kina på nært 300 milliarder kroner. I samme periode utbetalte Norge 581,6 millioner kroner i bistand til landet.

Les mer: Gyver løs på Vedum og Berg: - Hele Bygde-Norge i affekt

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen har vært altfor naive i møte med Kina, og at det må bli en ny linje i tiden fremover.

– Jeg har selvsagt respekt for Kina. Men vi ser at de har veldig offensive interesser i Norge, med infrastruktur og selskaper. PST har også advart mot det i deres siste trusselvurdering, sier Vedum.

Det vi kan starte med er å stenge pengekranen fra bistandsbudsjettet, mener han.

Les mer: Raser mot MDG-byråden etter trefelling: - Sykkelveier trumfer tydeligvis alt

Stormakt

– Selvfølgelig skal vi ha samarbeid med Kina, men det er en økonomisk supermakt. At Norge da skal betale bistand til dette landet mens de blir mektigere og mektigere, det henger ikke sammen, sier han til Nettavisen.

Det siste året har land som Australia merket vreden fra storebror i nabolaget. Etter landet tok til orde for en grundig og uavhengig granskning av hva som skjedde rundt koronaviruset, ble det for mye for kineserne.

Umiddelbart kom det klar beskjed fra kinesiske myndigheter om at australsk vin skulle boikottes og feriereiser til Australia skulle stoppes. Den største handelspartneren til Australia er Kina, og øystaten har en enorm vinindustri og turisme står for store deler av deres økonomi.

Her hjemme i Norge merket spesielt laksenæringen det når Kina bestemte seg for å stoppe alt kjøp av norsk laks. Norges nest største eksportnæring.

Bistanden til Kina ble i stor grad bevilget til miljø- og energiprosjekter. De største mottagerne er offentlig sektor, som for eksempel det kinesiske næringsdepartementet. Ifølge rapportene fra NORAD, som administrerer norsk bistand, har pengene i stor grad gått til innovasjon og rådgivning for å få Kina til å føre en mer bærekraftig politikk.

Kinesiske leverandører i Norge

De siste årene har det også vært flere prosjekter hvor kinesiske leverandører har vunnet offentlige anbud, som for eksempel bygging av broer. Det har også vært kontrovers rundt Huaweis ønske om å bygge ut 5G-nettverket i Norge.

Sp-lederen har liten forståelse for at Norge skal gi store offentlige kontrakter til kinesiske selskap.

– Jeg synes regjeringen har vært altfor passive i å bidra til at norske entreprenører og norske selskaper vinner norske anbud. Store offentlige prosjekter burde gå til norske leverandører. Vi er bundet opp til en del gjennom EØS-avtalen, men ikke når det kommer til Kina, sier han.

– Du kritiserer bistand til Kina, men da dere satt i regjering fra 2005-2013 ble det utbetalt 1,1 milliarder kroner i bistand til Kina?

– Norge har gitt for mye over tid, og jeg mener det må bli slutt på at vi behandler Kina som et utviklingsland i bistandsspørsmål. Kina er blitt større og mektigere de siste årene. Vi må ha en kritisk debatt om hvordan bistandspengene brukes. Det bør vris mer over til land som er i virkelig nød, og internasjonalt flyktningarbeid, sier Vedum.

– Er du bekymret for Kinas rolle den kommende tiden?

– Vi har erfart hvor mektig Kina kan være gjennom den ensidige boikotten mot oss i sin tid. Norge har alt å tjene på gode relasjoner til Kina, men vi skal ikke stå med lua i hånda. Vi må nasjonal kontroll og lytte til sikkerhetsmyndighetene våre, sier han.