*Nettavisen* Nyheter.

Sp vil sette ned selskapsskatten på bygda - møter kraftig motstand

 

STEILE FRONTER: Sps skattekutt - for noen - får Høyre til å se rødt.

Skatteskutt gir høy temperatur mellom Senterpartiet (Sp) og Høyre.

08.10.20 10:25

Torsdag klokken 10 legger Senterpartiet (Sp) sitt forslag til nytt prinsipp- og handlingsprogram for 2021-25.

Der foreslår de å kutte selskapsskatten - men kun i distriktene. Det blir det debatt av i Politisk Kvarter på NRK.

Les også: Skattelettelse til «de aller rikeste» er den riktige medisinen for å få flere ut i arbeid

Blinket ut utvalgte områder

- Vi følger de områdene som i dag har differensiert arbeidsgiveravgift og foreslår å gi lavere selskapsskatt i Nord-Norge, og deler av fjellregionen, nord i Gudbrandsdalen og nord i Østerdalen, sier leder av programkomiteen, Marit Arnstad.

– Der vil vi sette ned skattesatsen med én prosent, utdyper hun - og målet er å øke investeringsviljen og skape flere arbeidsplasser.

Les også: Ny måling: Nå mister Støre velgere til de fleste partier

Men det er ikke alle bedriftene i distriktene som får. Kun de som ligger i sone 3, 4 og 5.

Les også: Regjeringen presenterte «gladmelding» i strømselskapets storstue – men fikk tommel ned

- Usedvanlig dårlig idé

Dette synes Høyres finanspolitiske talsperson, Mudassar Kapur, er en «usedvanlig dårlig forslag»:

- Det er ingen bedrifter som har bedt om dette. Bedrifter vil ha lavere selskapsskatt, men ikke differensiert. Regjeringen har satt ned selskapsskatten fra 28 til 22 prosent for alle. Dessuten - bedriftene kan ende opp med å bruke mer energi på å tilpasse seg et nytt skattesystem enn faktisk å investere, presiserer han.

Se video-intevju med Ap-leder Jonas Gahr Støre om skatt:

Nei til havbruksskatt

Programkomiteen foreslår også at avvise grunnrenteskatt for havbruk og innføre en arealavgift hvor inntektene går til vertskommunene. Partiet vil kjempe for å beholde lokalsamfunnenes inntekter fra havbruksfondet på linje med i dag, hvor 70 prosent går til kommunene.

Videre på distriktspolitikk vil Sp beholde konsesjonskraft og konsesjonsavgift på vannkraft som lokal beskatning, innføre lokal beskatning på vindkraft og redusere momsen på reiseliv. Det siste har vært et sentralt tema i flere forhandlinger om hjelp til den kriserammede reiselivsnæringen i år. Fra nyttår øker momsen igjen til 12 prosent, fra dagens midlertidig lave nivå på 6 prosent.

Les også: Ikke aktuelt med First House-statsråder for Vedum

Det er tidligere kjent at Senterpartiet vil sette av tolv milliarder kroner til bygdevekstavtaler, som skal være langsiktige avtaler mellom en gruppe kommuner og staten om næringsutvikling og infrastruktur.

På høring

Arnstad har allerede luftet flere av komiteens forslag, som nå har vært på en første høring i partiorganisasjonen.

For å bedre beredskapen vil Sp opprette en totalberedskapskommisjon og opprette flere lensmannskontorer for å sørge for mer tilstedeværende nærpoliti.

I industripolitikken foreslår programkomiteen at Sp bør gå til valg på å bidra til at det planlagte anlegget for karbonfangst og -lagring på Norcem i Brevik blir realisert, samt at «målet må være to fullskala CCS-anlegg i drift før 2025».

Les også: Vedum hardt ut mot Frp: - Har gjort hverdagen enklere for kriminelle

Nå skal grasrota i partiet få si sin mening om hele førsteutkastet. Nytt partiprogram vedtas på landsmøtet i partiet til våren.

– Programmet vi legger fram i dag, angir en tydelig retning som skiller seg markant fra regjeringens sentraliseringspolitikk, sier Arnstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.