Gå til sidens hovedinnhold

Sp vil skjerpe kravene for norsk statsborgerskap

Senterpartiet mener at innvandrere som vil ha norsk statsborgerskap, må bestå både en samfunnsfagtest og en språktest før de kan få norsk pass.

Oslo (NTB): Det er i forslaget til nytt program foran stortingsvalget til høsten at partiet vil skjerpe kravene til de som ønsker å bli norske statsborgere, skriver Dagsavisen.

Programkomiteens leder, Trygve Slagsvold Vedum, sier at partiet er inspirert av de amerikanske reglene for statsborgerskap. Vedum mener USA er det landet som har drevet med integreringspolitikk lengst.

– Vi ønsker nå å ha et enda tydeligere fokus på språk og samfunnskunnskap, fordi det er en nøkkel til å lykkes i samfunnet, sier Vedum.

Vedum mener en samfunnsfagtest skal inneholde spørsmål om demokrati, folkestyre og rettigheter og plikter i det norske samfunnet. Språktesten er også helt nødvendig for integreringen.

– Med statsborgerskapet følger rettigheter og plikter. Vi mener det er viktig å stimulere til bedre språk gjennom krav om bestått språktest, understreker Vedum.

Når det gjelder språktest er Sp på samme linje som Ap, som i 2011 foreslo en obligatorisk språktest for å få norsk pass. Regjeringskollega SV sier imidlertid nei. (©NTB)

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken