RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SPA, nattverd og djeveljakt

Sist oppdatert:
Jeg har vært på djeveljakt og nesten blitt frelst, begge deler i samme by. Bli med til Tallin!

Hver eneste lørdag klokken 15 tar Jannecke Weeden deg med på reise på Kanal 24. Enten har hun vært et sted hun forhåpentligvis kan anbefale deg, eller så har hun gjester som har reising som sin store lidenskap.

I tillegg vil Jannecke fortelle om sine reiser her på TV2.no. Denne gangen har hun vært i Tallin.

Mye for pengene
Da jeg satte nesa mot Estland og hovedstaden Tallin, hadde jeg rett og slett ingen forventninger, ingen bilder i hodet, ikke noe annet enn at det er en av de Baltiske statene.


Etter seks minutter i taxi og 100 kroon, eller 50 norske kroner, er vi framme ved SPA-hotellet vi skal tilbringe helgen på. Vi fikk erfare at det lønner seg å booke alle behandlinger på forhånd siden det kun var en stusselig manikyrtime ledig i løpet av de to dagene vi skulle være der. Problemet løste seg heldigvis på nærmeste shoppingsenter hvor vi fikk tre timer med massasje, peeling, dyprens, masker, kremer og manikyr for 420 kroner.

Finner du de billigste flybillettene, kan man faktisk spare penger på å ta flyet til Tallinn for en SPA-behandling i steden for i Oslo. Selv om omgivelsene kanskje ikke er like bra i lokalene i Tallinn som i Norge, mangler det hvertfall ikke på kunnskapene.


Billig mat og dårlig service
Ettersom vi allerede måtte finne ut hvor neste dags opplevelser lå, var det like greit å sjekke ut noe av hva Tallin har å by på av shopping. Man kan gjøre en del scoop på visse ting dersom man har god tid. Alt ligger noen hakk lavere enn prisene hjemme. Er du ute etter klær anbefales shopping i Gamlebyens Viru Keskus.

Mat er veldig billig, både på restauranter og i dagligvarebutikkene, du kan få fin 3 retters middag på fin restaurant for 150 kr med drikke. Mattilbudet er omtrent som hjemme, ingen voldsomme overraskelser på menyene.

En ting som slår meg er servicen i Tallin, jeg har fortsatt tilgode å se så mye som en tann fra noen servicepersoner, de er sure, lite behjelpelige og ikke spesielt gode i engelsk. Jeg prøvde meg på et voldsomt smil og et stort "Hello", til damen bak kassen på supermarkedet, men fikk bare et lite snøft tilbake.

Bøy og tøy i saunaen
Vel tilbake på hotellet var det på tide å hente frem det sporty i oss, på med bikiniene og opp i fantastiske 26.etg for en svømmetur i poolen. Du kan si hva du vil, men det er ganske fantastisk å svømme på toppen av Tallin, fra bassengkanten har man nemlig utsikt over hele byen, med spir fra slott vi nesten ikke kan vente med å besøke i løpet av oppholdet vårt.

Sauna er og en helt naturlig del av en tur i poolen, og for estlenderne er det like naturlig å strekke, bøye og tøye i bare nettoen 30 cm fra fremmede mennesker som noe annet. Jeg må innrømme det var noe ubehagelig å ha en estisk anus innenfor ansiktsradius, så noe langt opphold i badstuen droppet vi.


Djevelhus og kattebrønn
I den sagnomsuste gamlebyen kan man finne stedet der selveste djevelen visstnok giftet seg i sin tid. I et hus fra 1300-tallet kan man se et vindu som er malt igjen, her skal djevelen bodd med sin "entourage".

Men Gamlebyen i Tallin huser ikke bare Djevelens gamle adresse, i følge et sagn, bor det en demon i brønnen rett utenfor nevnte hus. I gamle dager trodde man at dersom man ikke ofret til demonen i brønnen, ville han tørke ut vannet, derfor ofret de både kyr og sauer, men ofringene gikk hardest ut over byens hjemløse katter. De ble bundet og kastet ned i brønnen, noen ganger levende. Dette var så vanlig at lokalbefolkningen døpte brønnen til ”Kattebrønnen”. Og i og for seg fungerte ofringene, brønnen tørket aldri ut, men på midten av 1800 tallet fant man ut at alle kadavrene ikke gjorde særlig godt for vannkvaliteten, så man sluttet å bruke den. Historien kan vel sies å ha en lykkelig slutt, i hvert fall for Gamlebyens løskatter, som ikke lenger lever i livsfare... Selv om demonen visstnok fortsatt bor der, så kanskje du allikevel skal la Pus bli hjemme hvis du skal til Tallin?


Alexander Newski katedralen
Sørg for å ta turen opp Pikk Jalg, til Lossi Plats, der ligger den utrolig vakre Alexander Newski katedralen som ble bygget i 1894 – 1900. Den russisk-ortodokse katedralen, med tre store løkkupler på taket er like eventyrlig vakker på innsiden som utenpå. Da vi besøkte den, kom vi midt i nattverd. Det var rundt 40 kvinner mellom 60-70 år, som gikk rundt til de forskjellige ikonene og ba, korset seg og tente lys. Etter en stund kom prestene ut for å gi nattverd, de sprer røkelse og velsigner de fremmøtte. Stemningen er særdeles høytidelig og vel verdt en lang, kald tur.

Dommen alt i alt
(Ta hensyn til at mitt besøk var i iskalde februar)

* Vennetur? 5 (venninner på Spa tur, jajajaja!)

* Barnevennlighet? 2 (kultur, kirker og Djevelen er ikke spesielt barnemoro)

* Shopping? 3-4 (Ikke det helt store utvalget, men scorer høyt pga de lave prisene)

* Uteliv? 2 (Det livner nok mer til på sommerstid, men i februar var Bonnie & Clyde på Olympia det hotteste, og det var ikke noe særlig)

* Kjærlighet? 3 (Kanskje man kan bli frelst sammen av en tur til katedralen?)

* Pris? 5 (Veldig, veldig billig)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere