Gå til sidens hovedinnhold

Spania kan be FN gripe inn i Gibraltar-konflikten

Madrid (NTB-Reuters): Spania kan ta krangelen med Storbritannia om det omstridte området Gibraltar til FN.

Dette innebærer en ny opptrapping av den diplomatiske feiden mellom de to landene om det lille området. Gibraltar er kontrollert av Storbritannia, men Spania gjør krav på området.

I august brøt det ut konflikt etter at Spania klaget på et kunstig rev som blir bygget ved Gibraltar, og som kan bli et hinder for spanske fiskere.

Det er uklart nøyaktig hva det er Spania vurderer å ta til FN. El Pais har tidligere skrevet at Spania vil vurdere å ta opp saken i forskjellige internasjonale institusjoner. Spania vil også diskutere saken med Argentina, som er i disputt med Storbritannia om Falklandsøyene.

Gibraltar, som har rundt 30.000 innbyggere, har stått under britisk styre siden 1713. Spania har lenge krevd å få tilbake kontrollen over området, men britene sier dette ikke kommer på tale før befolkningen i det 6,8 kvadratkilometer store området gjør det klart at de ønsker å bli spanske.

Et forslag om delt spanskbritisk overhøyhet over Gibraltar ble avvist med 17.900 stemmer mot og bare 187 for i en folkeavstemning i november 2002. Det fins ikke noe politisk parti eller noen pressgruppe i området som arbeider aktivt for en endring av dagens ordning. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis