RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spania vil be om kriselån til bankene

Sist oppdatert:
Brussel (NTB-Reuters-TT): Spania vil be EU om lån for å sikre banksektoren nok kapital, opplyser finansminister Luis de Guindos. Han sier summen vil bli bestemt senere.

Guindos sier vilkårene for lånet vil være svært gunstige.

Spanias finansminister holdt pressekonferanse etter å ha vært i telefonkonferanse med de andre finansministrene i eurosonen.

Ifølge flere kilder skal de ha blitt enige om en ramme på opptil 100 milliarder euro, 758 milliarder kroner. Det er imidlertid ventet at de spanske bankene vil trenge maksimalt 80 milliarder euro for å klare seg, ifølge EU-tjenestemenn.

Guindos sa lånet vil være nok til å sikre den nødvendige kapitalen til bankene med god margin. Han understreker at hjelpen kun gjelder banksektoren, og avviser at det er en redningspakke.

Det vil trolig bli stilt krav til at Spania reformerer finanssektoren for å få hjelp. En EU-tjenestemann sier etter telefonkonferansen at det ikke vil bli stilt krav om at den spanske regjeringen må gjennomføre budsjettkutt.

Den spanske regjeringen har ønsket at krisehjelpen skal gå direkte til bankene, og ikke via regjeringen.

Spanias regjering har sagt at de vil vente på anbefalinger fra en bankrevisjon, som kommer om rundt to uker før de bestemmer seg for hvordan de vil håndtere problemene for bankene.

Men i EU er mange opptatt av å sikre de spanske bankene før valget i Hellas 17. juni. Det fryktes at det kan skape panikk i markedene, dersom de greske partiene som er imot krisepakken vinner.

Spanske banker sliter med råtne lån som følge av en kollaps i landets eiendomsmarked, og ifølge IMF trengs det minst 40 milliarder euro (300 milliarder kroner) for å sikre dem. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere