*Nettavisen* Nyheter.

Spanias statsminister i hardt vær

Foto: Juan Medina (Reuters / NTB scanpix)

Spanias statsminister Mariano Rajoy og flere andre regjeringsmedlemmer blir dratt stadig dypere inn i en større korrupsjonsskandale. Opposisjonen krever at han må gå av.

Madrid (NTB-AFP-Reuters): Saken har de siste dagene blusseet opp igjen som følge av at avisen El Mundo har offentliggjort tekstmeldinger skrevet av Rajoy.

De er i løpet av en periode på nesten to år sendt til partifellen Luis Barcenas, som er dypt involvert i skandalen.

I tekstmeldingene uttrykker Rajoy støtte til Barcenas til tross for at han er anklaget for grov økonomisk kriminalitet.

«Luis, ingenting er lett, men vi gjør det vi kan. Opp med humøret», lyder en av meldingene som Rajoy sendte Barcenas i 2012.

I januar i år, etter at skandalen var et faktum, skrev Rajoy: «Luis, jeg forstår. Vær sterk! Jeg ringer deg imorgen. Klem.» Først i mars opphørte tekstmeldingene.

Tatt avstand
Offentlig har Rajoy gjort alt han kan for å distansere seg fra Barcena.

Han har latt være å nevne ham ved navn og brukt regjeringens parlamentariske flertall til å unngå å måtte stille til høring foran opposisjonspolitikere i forbindelse med skandalen.

Barcenas er tidligere kasserer i det konservative regjeringspartiet Partido Popular (PP). Han ble fengslet i forrige måned fordi retten mente det var fare for at han ville forlate landet for å slippe rettsforfølgelse.

Mandag skal han etter planen møte i retten. Han er tiltalt for skattesvindel, bestikkelser og annen økonomisk kriminalitet.

Regnskap
Regjeringsmedlemmer anklages for å mottatt midler fra et bestikkelsesfond som Barcenas skal ha stått i spissen for.

I forrige uke ga han et intervju med El Mundo der han ga avisen det han hevder er originale regnskapsutskrifter. De viser utbetalinger til en rekke partifeller, blant annet Rajoy.

Lederen for Spanias sosialistparti, Alfredo Perez Rubalcaba, ba søndag Rajoy om å gå av.

Meningsmålinger viser imidlertid at PP fortsatt han større oppslutning blant spanske velgere enn sosialistpartiet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.