*Nettavisen* Nyheter.

Spansk ledighet stiger om kapp med rentene

Madrid (NTB-AFP-DPA): Innen utgangen av året vil nesten hver fjerde arbeidsdyktig spanjol være uten jobb. Rentene den spanske staten må betale for lån, fortsetter å stige.

Myndighetene i Spania justerte fredag opp prognosen for ledigheten til 24,6 prosent mot slutten av 2012, etter at den tidligere har ligget på 24,3 prosent. Sysselsettingen vil bare styrke seg langsomt, med en anslått ledighet på 24,3 prosent i 2013 og 23,3 prosent i 2014.

Den spanske nasjonalforsamlingen har godkjent regjeringens forslag til økonomiske innstramminger på 65 milliarder euro, eller vel 480 milliarder kroner. Men rentene på spanske statsobligasjoner med en løpetid på ti år steg fredag til over 7 prosent.

Valencia øst i landet har som den første av Spanias delvis selvstyrte og svært gjeldstyngede regioner søkt om økonomisk krisehjelp. Regionens ledere mener hjelpen kan hentes fra et nylig opprettet fond på 18 milliarder euro eller vel 133 milliarder kroner.

Torsdag demonstrerte hundretusener av mennesker i 80 byer over hele Spania mot den konservative regjeringens innstrammingspolitikk. Den spanske opposisjonen mener kuttene lammer økonomien og ikke bidrar til å skape nye arbeidsplasser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.