*Nettavisen* Nyheter.

Spansk sykepleier smittet med ebola i Madrid

En spansk sykepleier som behandlet en ebolasyk prest, har blitt smittet av viruset, opplyser spanske myndigheter.

06.10.14 21:17

Den 44 år gamle sykepleieren ble lagt i isolat etter å ha testet positivt på ebola. Tilstanden hennes beskrives som stabil.

- To prøver er gjennomført og begge er positive, sier en talsmann for det regionale helsedepartementet i Madrid mandag kveld.

Den spanske helseministeren Ana Mato opplyser at kvinnen begynte å føle seg dårlig tirsdag i forrige uke, og at hun ble innlagt på sykehus mandag morgen med høy feber.

Sykepleieren jobber ved sykehuset La Paz-Carlos III i Madrid og var med og pleiet to spanske prester som ble behandlet på sykehuset etter å ha blitt smittet av ebolaviruset i Vest-Afrika. Begge prestene døde imidlertid få dager etter at de ble innlagt.

Sykepleieren er den første som har blitt smittet av det fryktede viruset utenfor Afrika.

Dro på ferie
Helseminister Mato opplyste videre på en pressekonferanse mandag kveld at den ebolasmittede sykepleieren dro på ferie rett etter at den ene av de to prestene døde, og at hun var bortreist helt til hun ble dårlig.

Det er foreløpig ikke kjent hvor kvinnen har feriert. Men det kan bety at hun kan ha smittet andre som hun har vært i kontakt med etter selv å ha blitt smittet.

Mato understreket at myndighetene nå jobber på spreng for å avdekke smittekilden og at det er iverksatt strenge kontrollrutiner for å hindre videre spredning.

En talsmann for helsemyndighetene opplyser mandag kveld at man ikke har kjennskap til andre smittetilfeller og at folk som har vært i kontakt med kvinnen, nå følges nøye.

30 andre helsearbeidere som deltok i behandlingen av de to prestene som til slutt døde av ebola, overvåkes også nøye.

Tredje spanske ebolapasient
Sykepleieren er den tredje pasienten som behandles for ebola i Spania.

Den spanske presten Miguel Pajares (75) ble smittet av ebola i Liberia og døde på sykehuset i Madrid 12. august. En annen spansk misjonær, Manuel Garcia Viejo (69) ble smittet i Sierra Leone og sendt hjem til det samme sykehuset, der han døde 25. september.

Begge prestene var medlemmer av en katolske hjelpeorganisasjon som jobber med ebolaofre i Vest-Afrika.

Ebolaviruset fører til høy feber, muskelsmerter, oppkast, diaré og indre og ytre blødninger. Viruset spres via kroppsvæsker, og den eneste måten å stanse et utbrudd på er å legge smittede pasienter i isolat.

Ebolaepidemien som herjer i Vest-Afrika har så langt krevd om lag 3.500 liv, og verst rammet er Liberia, Sierra Leone og Guinea. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.