Mange nordmenn reiser hver uke til Sverige for å handle mat. De aller fleste tar med seg forskjellige kjøttvarer, tobakk og alkohol hjem. Nettavisen har sjekket hvor mye du kan spare på harryhandelen.

Få bedre råd: Prøv Nettavisens gratistjenester

300 kilo kjøtt
Helsedirektoratet undersøker årlig hvor mye og hva nordmenn spiser. Tallene for 2007 viser at nordmenn i snitt spiser 70 kg kjøtt og 22,4 kg ren fisk. I tillegg kommer det vi kjøper i utlandet (rundt 4 kilo per person), samt selvskutt kjøtt og selvfanget fisk.

En familie på fire spiser dermed rundt 300 kilo kjøtt i året og snaue 100 kilo fisk.

Sjekk prisforskjellene her

I henhold til rapporten «Utviklingen i norsk kosthold 2008» fordeler disse kiloene seg på denne måten:

Svinekjøtt: 27 kilo
Storfe: 20 kilo
Kalv: 0,4 kilo
Hvitt kjøtt: 17 kilo
Lam og sau: 5,6 kilo

En familie på fire personer vil dermed trenge rundt 108 kilo svinekjøtt, 80 kilo storfekjøtt, 1,6 kilo kalvekjøtt, 68 kilo hvitt kjøtt og 22,4 kilo lam og sau i året for å tilfredsstille husholdningens behov.

Les mer om fiskepriser lenger ned i saken.

Halv pris i Sverige
I tillegg til å sjekke prisene på MaxiMat på Nordby, Svinesund, har vi sjekket prisene på REMA 1000 og Matvarehuset Ultra i Oslo.

Vi har regnet ut totalprisen på familiens 300 kilo kjøtt i de tre forskjellige butikkene, og forskjellene er svært store.

Sjekk prisforskjellene her

Én person kan spare 5600 kroner på å kjøpe alle kjøtt- og fiskeprodukter i Sverige sammenlignet med på Ultra. Handler du utelukkende på Rema kan du allikevel spare snaut 3500 på å handle på den andre siden av grensa.

Dersom familien kjøper alle kjøtt- og fiskeprodukter et helt år på MaxiMat eller tilsvarende svenske butikker, sparer du 22.400 kroner på å velge Sverige fremfor Ultra, og 13.900 kroner på å velge Sverige fremfor REMA 1000.

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.
Minrente:Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.
Meglerguiden:Finn billigst og best boligmegler.
Mittoppdrag:Få tilbud fra håndtverkere.
(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Bensin og andre kostnader
Drar man ene og alene til Sverige for å handle mat, må man selvfølgelig ta bensinforbruk, bompenger og eventuelt andre kostnader med i betraktningen.

Kjører du for eksempel Oslo - Svinesund tur/retur blir distansen rundt 230 kilometer per tur. Gitt at bilen bruker 0,7 liter på mila får du et drivstofforbruk på 16 liter per tur. Kjøper du drivstoffet i Norge til 11 kroner literen, koster drivstoffet deg rundt 175 kroner per tur. I tillegg må du ut med rundt 100 norske kroner i bompenger for den samme strekningen.

Da ender du på rundt 275 kroner i ren transportkostnad per tur. For å dekke det fulle kjøttbehovet innenfor lovlige tollgrenser, må du beregne 7 turer i året, altså rundt 2000 kroner i reiseutgifter. Allikevel er det altså gode penger å spare.

Mandag 04. mai var literprisen for blyfri 95 på OK-Q8-bensinstasjonen på Nordby 9,95 kroner (betalt med Visa), mens den på den andre siden av grensen, på Halden Uni X, var 11,45 kroner. Er du i Sverige, bør du med andre ord huske å fylle tanken før du snur!

Vi har ikke tatt med forsikrings- og slitasjekostnader, da noen turer til og fra svenskegrensen trolig ikke vil gjøre de helt enorme utslagene på disse postene.

93 prosent nordmenn
Tidligere har Nettavisen sjekket prisen på en rekke matvarer i Sverige. Vi kom fram til at en del matvarer var billigere i Sverige, mens frukt, ris og brødvarer like greit kunne handles hjemme i Norge.

Les også: Her får du aller billigst mat

Det er liten tvil om at det er kjøttvarer det er mest å spare på. Butikksjef Ole Jørgen Lind ved MaxiMat Nordby sier at rundt 93 prosent av kundene er nordmenn, og at de vet hvilke varer det lønner seg å handle med seg.

- Folk handler særlig kylling og kalkun, svinekjøtt og oksekjøtt, og stadig flere kjøper også med seg store mengder pålegg herfra ettersom det er såpass mye billigere enn i Norge, sier Ole Jørgen Lind til Nettavisen.

Butikken blir ikke negativt berørt av finanskrisen - snarere tvert imot.

- Mars og april har vært utrolige gode måneder, og vi har fått god hjelp av en sterk norsk kronekurs og at det nå er firefelts motorvei hele veien fra Oslo til Svinesund, sier Lind.

Fersk i Norge – frossen i Sverige
Mens de fleste kjøper fersk kylling i Norge, tyr svært mange til den frosne varianten når de krysser svenskegrensen. Selv om de fleste norske butikker også selger frossen kylling, velger svært mange den ferske varianten.

- Rundt 95 prosent av alle kyllingvarene vi selger er frosne. Kun rundt 2-3 prosent velger det ferske alternativet. Når det kommer til storfe- og svinekjøtt er det stikk motsatt, sier Lind.

Bortsett fra på høsten er det sjelden du får tak i ferskt lammekjøtt. Prisene vi har innhentet på lammekjøtt, er derfor på frosne varer. Prisene på storfe- og svinekjøtt har vi funnet utelukkende på ferske varer.

Kjøp fisk i Norge
Nordmenn spiser ikke bare kjøtt, men også 22,4 kilo fisk per år. Grovt regnet spiser hver og en av oss 11 kilo torsk, 7 kilo laks og 4,4 kilo andre fiskeprodukter i året.

Dersom vi antar at 4,4 kilo av fisken er fiskepinner lyder prislappen på 22,4 kilo fisk på MaxiMat 2191,60 kroner, REMA 1000 2134,38 kroner og Ultra 2464,11. REMA 1000 er så vidt billigere enn MaxiMat, og selv om kiloprisen på torskefilet er noe lavere i Sverige enn den er her hjemme, er det ikke noe særlig å spare på å hamstre den med seg fra nabolandet.

Tollgrenser
Alle barn over 12 år kan ha med seg 10 kilo kjøtt og kjøttprodukter over grensen. Det er ingen kilogrense på hvor mye fisk man har lov til å kjøpe med seg fra utlandet.

Øvrige tollregler finner du på Tollvesenets hjemmesider.

Under finner du alle prisene Nettavisen har hentet inn i Sverige. En rekke varer er byttet ut med tilsvarende merker i Sverige. Vi har i størst mulig grad prøvd å velge ut identiske produkter.

Sjekk prisforskjellene her