RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spar arveavgift – gi støtte til utdannelse

Foreldre kan gi sine barn støtte til utdannelse uten at dette regnes som arv. På denne måten kan det overføres mye penger uten at arveavgift beregnes

Kravet er at denne støtten må gis periodisk. Med dette menes at det må overføres månedlige eller halvårige bidrag, og ikke et stort beløp helt i starten av studiekarrieren. Det mest interessante med dette fritaket, er at du kan gi nesten ubegrenset støtte. Det er ingenting i veien for at man fullt ut kan dekke alle kostnader knyttet til en utdannelse. Beløpene kan bli store, særlig hvis utdannelsen tas i utlandet. Det er heller ikke noe krav om at barna eller barnebarna er avhengige av pengene for å gjennomføre en utdannelse.

Barnas mulighet til å ta opp studielån påvirker heller ikke av avgiftsfritaket. Selv om barna låner til utdannelse, kan altså mor eller far regelmessig overføre penger avgiftsfritt. Dette er en glimrende måte å overføre penger til dine livsarvinger uten at arven reduseres på grunn av arveavgift.

Pengene må gis til barna, dette må ikke være et lån. Hvis du låner barna pengene og senere ettergir lånet, kommer du ikke inn under avgiftsfritaket.

Avgiftsmyndighetene har nektet fritak for understøttelse til voksne barn som tar etterutdannelse. Dette gjelder i særlig grad etterutdannelse som kommer i tillegg til grunnutdannelse, for eksempel embetseksamen eller annen avsluttende eksamen. Her er vi inne i en typisk gråsone. En 30-åring som ikke avsluttet grunnutdanningen sin, vil nok kunne få overført penger fra foreldrene avgiftsfritt til avsluttende studier.

Slik er arveavgiften
Fra hver av foreldrene beregnes avgiften slik:

- Fra 0 til 250.000 kroner er avgiften null
- Fra 250.000 til 550.000 kroner (neste 300.000 kroner) er avgiften 8 %
- Over dette er avgiften 20 %

I praksis er det slik at man familiemesssig oftest vil spare 20 % av beløpene som gis. Svært mange vil til syvende og sist arve mer enn 550.000 kroner fra hver av foreldrene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere