RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spar arveavgift

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Familien kan spare store summer i arveavgift ved at foreldrene frafaller arv til fordel for sine barn.

Du kan arve 250.000 fra hver av foreldrene arveavgiftsfritt. Dette lønner det seg å utnytte fullt ut. Barnebarn har også den samme frikvoten.

Ofte vil barnebarna ha større bruk for arven etter besteforeldre, enn det foreldrene har. Forutsetningen er selvfølgelig at foreldrene ikke trenger pengene.

Hvis meningen er å gi barna pengene likevel, er det bedre gjøre det på denne måten. Totalt sett blir arveavgiften mindre.

Eksempel på hva du kan spare
Hvis et besteforeldrepar har tre barn, som igjen har tre barn, har vi tolv personer som kan få 250.000 fra begge besteforeldrene uten å måtte betale arveavgift.

De tre foreldreparene kan samlet få 1.500 000 kroner. Barnebarna kan samlet få 4.500.000 kroner.

Til sammen blir dette hele seks millioner kroner som besteforeldrene kan fordele, uten at staten kan kreve en krone i arveavgift.

Hvis de seks millionene (tre millioner til hver) hadde gått direkte til foreldrene, ville den samlede arveavgiften blitt 1.028.000 kroner.

Om arvefalllet
En arving kan helt eller delvis si fra seg falt arv. Ved arvefrafall skal arven fordeles som om frafallsgiver var død før arven falt, slik at den neste arverekkefølgen blir arving.

Har den som frafaller arv egne livsarvinger, går arven videre til disse med like stor del til hver. Arving som ikke har livsarving kan frafalle til fordel for særskilte medarvinger. Annen fordeling av arven er ikke tillatt.


Forfallsgiver kan ikke bestemme fordelingen av frafalte midler frafallsmottagerne imellom. Det kan heller ikke være knyttet andre forbehold eller vilkår til frafallet, bortsett fra at arven kan være forfallsmottagers særeie. Det kan frafalles enten et bestemt beløp, eller en bestemt brøkdel av arvelodden.

Overformynderiet
Hvis mottager er umyndig og verdien av de frafalte midlene overstiger 75.000 kroner, skal overformynderiet i mottagerens bostedskommune varsles. Er overformynderiet ikke varslet og/eller er midlene ikke under overformynderiets forvaltning, kan avgiftsmyndighetene sette arvefrafallet til side. Overformynderiet vil i slike tilfeller bli varslet.

Det er ikke mulig å rette ugyldige frafall i ettertid. Overføringer i tråd med ugyldige frafall regnes som etterfølgende gavedisposisjoner som kan medføre ny arveavgift.

Ved privat skifte må erklæring om frafall være kommet til skattefogdkontoret senest ved innlevering av melding om arv, eller innen fristen på seks måneder for innlevering av arvemelding. Denne fristen er absolutt.

Skjemaer
Her kan du laste ned skjema for arvemelding, og frafall på arv

Erklæring om avslag på falt arv
Melding om arv
Rettledning til melding om arv

Arveavgiftskalkulator
Bruk vår kalkulator for beregning av arveavgift. Her kan du også se hvor mye familien kan spare på å frafalle arv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere