RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår fusjoner i sol

Sist oppdatert:
REC-analytiker tror det vil komme en sammenslåing i solsektoren.
Av:André Clark Utvik

- Det kommer konsolidering i dette markedet, sier Renewable Energy Corporation-analytiker Einar Kilde Evensen i DnB NOR Markets til NA24.

Evensen tror den norske solsuksessen REC kan samarbeide med amerikanske nedstrømspartnere som har stor markedstilgang på det amerikanske kontinentet.

Vepsebol

- Å snakke om konkurrenter er som å stikke hånda si inn i et vepsebol, sier han til NA24, og legger til at det stadig dukker opp nye aktøreri solenergimarkedet.

- Alle produserer det de klarer, sier han.

De fire største på produksjon av silisium - i rekkefølge - er amerikanskeide Hemlock (eies 63 prosent av Dow Corning) det tyske Wacker, REC, og amerikanske MEMC.

- Disse har til sammen hele 70 prosent av silisiummarkedet, sier han.

REC-sjef Erik Thorsen gjorde det tydelig under presentasjonen i Høyres Hus fredag at han aldri snakker om konkurrenter.

- Følger dere ikke med hva deres konkurrenter gjør?
- Hehe, vi følger med hver time, sier han muntert til NA24, og legger til at de har analyser av hva de ulike aktørene foretar seg.

LES OGSÅ : Truende skyer for solgigant

Vanskelig prosess

Etterspørselen etter superrent silisium stiger i takt med mangelen i markedet.

- De nye aktørene kan møte problemer med å produsere superrent silisium som kreves. Vi må ikke glemme at det å produsere silisium er kompliserte kjemiske prosesser, der håndteringen av silisium-gasser og biproduktene fra primærproduktet er minst like krevende, sier Kilde Evensen til NA24.

Han forteller at likevel er et utviklingstrekk i denne «nye suksessbransjen» er økningen av børsnoterte solselskaper på børsen i New York.

- Det går nærmest inflasjon i kinesiske celleprodusenter på børsene i New York, sier han til NA24.

Et eksempel på et slikt selskap er verdens tredje største celleprodusent Suntech Power, som ble notert i desember 2005.

Volatil fredag
REC leverte over forventingene i andre kvartal, men ble likevel straffet på Oslo Børs fredag. Aksjekursen var faktisk ned fire prosent før lunsj, men har utover ettermiddagen komme seg over i blå tall. Aksjekusen er i øyeblikket opp 1,2 prosent og en aksjekurs på 226,50 kroner.

Omsetningen ble 1.673 millioner kroner, mot 1.003 millioner i andre kvartal i fjor. Dette er bedre enn det ventede resultatet på 1.590.

Driftsresultatet ble 679 millioner kroner, mot 303 millioner kroner i fjor. Det var ventet 647 millioner kroner.

Resultat før skatt ble 719 millioner kroner, mot 270 millioner kroner i samme periode i 2006. Det var ventet 671 millioner kroner. Selskaper guider at kapasiteten i produksjonen i 2010 vil være 19.500 megaton polysilickon, over 1.600 megawatt mono- og multiwafere, 225 megawatt solceller og 150 megawatt solmoduler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere