RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår godt jobbmarked

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
I sommer vil bedrifter få inn nye folk.

Hver åttende arbeidsgiver skal bruke sommermånedene til å øke bemanningen. Knapt noen har planer om å nedbemanne.

13 prosent planlegger å oppbemanne, kun 2 prosent skal nedbemanne, mens 83 prosent sier de vil holde bemanningen uendret. Det er en økning i andelen arbeidsgivere som planlegger oppbemanning sammenlignet med forrige kvartal, viser Manpowers arbeidsmarkedsbarometer for 3. kvartal i år.

Sysselsettingen ser ut til å vokse mest innenfor varehandelen og finans- og konsulentbransjen.

– Lysere tider
Konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower konstaterer at det har vært en positiv bemanningsutvikling så langt i år.

– Alle bransjer og regioner melder om positive bemanningsforventninger bortsett fra regionen i sørvest. I løpet av to år er dette første gangen der alle bransjene har positive forventninger til økt bemanning. Det går sakte, men sikkert mot lysere tider selv om det fremdeles er store variasjoner både bransjevis og regionalt, sier Brath til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Undersøkelsen viser at det er store muligheter for folk som vil jobbe i varehandel, hotell og restaurant. Ikke siden 2008 har arbeidsgivere innenfor disse områdene vært så positive til økt bemanning: En av fem arbeidsgivere planlegger å ansette flere – kun 1 prosent skal nedbemanne.

– Vi ser også en økt etterspørsel etter medarbeidere både fra daglivarehandelen og faghandelen, noe vi tror vil forsterke seg i tiden framover. I fjor har mange innenfor varehandelen vært restriktive med ansettelser, noe som nå resulterer i et underskudd av medarbeidere. Dette skal nå erstattes, mener Maalfrid Brath.

Bank og finans
Også innen finans- og konsulenttjenester finnes det optimistiske arbeidsgivere. Denne bransjen har forventet å øke bemanningen gjennom flere år, og dette ser også ut til å fortsette i 2010.

– Våre erfaringer er at finans- og konsulentbransjen utelukkende har vært positiv gjennom hele 2009, en holdning som også er videreført inn i 2010. Det er stort behov for medarbeidere til bank- og finansbedrifter, sier Brath.

Arbeidsgivere i Midt-Norge er den mest optimistiske regionen: En av fem skal oppbemanne og kun 2 prosent skal nedbemanne. Dette er en økning fra forrige kvartal, men likevel en nedgang fra fjoråret.

Maalfrid Brath tror mange bedrifter i Midt-Norge har fått troen tilbake på markedet.

– Derfor opplever vi at mange trønderske arbeidsgivere nå øker bemanningen med både fast og midlertidig arbeidskraft igjen, sier hun.

Optimistiske polakker
Norge er et av 12 europeiske land som melder om positive bemanningsforventninger i tredje kvartal. Polske arbeidsgivere er de mest optimistiske, etterfulgt av tyske. Italia, Irland, Spania og Hellas har de laveste bemanningsforventningene både i Europa og blant de 36 land som er med i undersøkelsen.

Manpowers internasjonale arbeidsmarkedsbarometer undersøker hvert kvartal sysselsettingsplanene til 61.000 arbeidsgivere i 36 land. Et representativt utvalg på 750 norske bedrifter deltar i undersøkelsen.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere