*Nettavisen* Nyheter.

Spår harde tider i Storbritannia

Foto: Carl Court (AFP)

Det britiske handelskammeret advarer om store utfordringer.

06.09.09 11:42

Det britiske handelskammeret (BCC) presenterer deres kvartalsvise økonomiske prognoser, søndag.

NA24 – din næringslivsavis

2008 har vært et hardt år for Storbritannia. Handelskammeret venter at det britiske bruttonasjonalproduktet vil falle med 4,3 prosent i år, hvilket er 0,5 prosentpoeng verre enn i deres junirapport.

- Alvorlige utfordringer
- Den britiske økonomien står overfor alvorlige utfordringer som kan komme til å begrense opphentingsfarten i de kommende årene, sier BCCs sjeføkonom David Kern i rapporten.

Kern nevner gjeldstyngede konsumenter, høy arbeidsledighet, en skjør bank sektor, svakhet i långivning fra bankene og svak vekst i eurosonen blant disse utfordringene. Viktigst av alt mener økonomen imidlertid myndighetenes behov for å kutte ned på egen låntaging og begrense gjeld er.

Likevel er ikke rapporten helt mørk. Det ventes bare at opphentingen forskyves noe frem i tid. BCC øker sine prognoser for BNP-vekst i 2010 fra 0,6 prosent til 1,1 prosent.

I 2011 ser de for seg en økning på 1,9 prosent.

- Mens vi venter en gradvis forbedring over de neste to årene, vil veksttakten i Storbritannia trolig være lav etter standardene satt før resesjonen, påpeker Kern.

Må ta kontroll
Han mener den britiske kredittratingen kan bli truet om ikke Gordon Brown og resten av myndighetene tar tak for å ta kontroll over underskuddet på statsbudsjett.

Sjefen for handelskammeret, David Frost, poengterer også viktigheten i dette, og mener myndighetene må «kutte ned på offentlige utgifter på alle områder, med unntak av kritisk næringsinfrastruktur».

Venter økt arbeidsledighet
Britene er med andre ord fortsatt et stykke unna en oppgang for økonomien. Kammeret venter at arbeidsledigheten i øyriket vil fortsette å stige fra 2,43 millioner ledige til rett over 3 millioner ledige. Handelskammeret venter altså at ledigheten skal toppe ut på vel 9,6 prosent. Dette er likevel noe lavere enn i de forrige prognosene, som ventet at ledighet skulle ramme 3,2 millioner briter.

- Oppturen for økonomien har trolig allerede startet, og vi kan komme til å se en relativ sterk rekyl i de kommende kvartalene. Men å holde oppgangen ved like vil bli en stor utfordring og risikoen for et tilbakefall er stor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.