RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår kraftig renteoppgang

Sist oppdatert:
DnB Markets tror den norske rentefesten blir kort, og venter raske renteøkninger fra Svein Gjedrem de to neste årene
DnB Markets spår i sine Økonomiske Utsikter for tredje kvartal at rentefesten i Norge snart er over.

- Rentebunnen er nå nådd. Om ett år venter vi en foliorente på 4,5 prosent. Om to år er den trolig økt til 5-6 prosent, heter det. Det siste betegnes som et antatt normalnivå.

Foliorenten er Norges Banks styringsrente. Fra begynnelsen av desember i fjor til nå er den kuttet fra 7 til 3 prosent.

- Tverrvendingen i pengepolitikken de siste åtte månedene er betydelig. Til sammen utgjør rentekuttene og kronesvekkelsen den største pengepolitiske lettelsen i nyere tid. Tempoet har aksellerert i sommer. Det er nå på høy tid at sentralbanken tar seg en pause og ser an konsekvensene av de lettelser som er foretatt, skriver DnB Markets.

- Vi utelukker ikke at renten vil bli kuttet også på neste møte, 17. september, da fortrinnsvis med en 0,5 prosentenhet, men vi holder det for mer sannsynlig at de vil avvente situasjonen. Den negative grunnholdningen røres likevel neppe med det aller første, heter det.

- Med gode utsikter til sterkere vekst både ute
og hjemme utover høsten, tror vi imidlertid at sentralbanken allerede i oktober (ved publisering av neste inflasjonsrapport) vil vende tilbake til en nøytral grunnholdning, som avløses av en innstrammende holdning utpå våren, heter det videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere