Spår mislykket fredsjirga i Afghanistan

Kabul (NTB-AFP-Reuters): President Hamid Karzai har innkalt 1.600 ledere fra hele Afghanistan til et storjirga for å diskutere hvordan landet skal oppnå fred. Men Taliban og opposisjonen sier jirgaet vil mislykkes.

Det tre dager lange rådsmøtet, som innledes i Kabul onsdag, blir det tredje i sitt slag siden Taliban ble styrtet i 2001. De omkring 1.600 innkalte lederne representerer en kompleks miks av ulike etniske grupper, stammer, religioner og regioner.

President Karzai vil under storjirgaet forsøke å få stammelederne til å bli enige om hvordan landet skal få Taliban med på fredssamtaler. Målet er å få slutt på ni års krig - og gi befolkningen mulighet til å leve i fred og til å utvikle seg.

Karzais politiske motstander Abdullah Abdullah, avviste tirsdag jirgaets mulighet til å oppnå en plan for fred, men sa han ikke kom til å oppfordre til boikott av rådsmøtet.

- Jirgaet vil ikke bringe oss nærmere fred, ikke engang i nærheten av fred, sa Abdullah.

Mannen som Hamid Karzai vant over i fjorårets mye omtalte presidentvalg, mente at innkallingen til jirgaet framsto som et PR-stunt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag