*Nettavisen* Nyheter.

Spår NATO-utvidelse

Espen Barth Eide ser frem mot en NATO-utvidelse og færre aksjoner i fjerne ørkener.

- Nato er mindre opptatt av militære operasjoner, og mer av utvidelse i Europa, sier Espen Barth Eide.

30.05.12 21:31

Snart kan det være duket for en Nato-utvidelse i Europa. Forsvarsminister Espen Barth Eide tror dette kan skje på allerede på neste toppmøte, men tør ikke si noe sikkert.

– Da er det Montenegro og Makedonia som står først i køen. De har gjort det de skulle for å bli medlem, men har ikke sluppet til enda. Det er en utvidelse vi kommer til å støtte opp mot, sier han til Nettavisen, som traff ham hos Den norske Atlanterhavskomité.

Georgia har vært et av søkerlandene til Nato siden 2008, og fikk et løfte om medlemskap under toppmøtet i Bucuresti. Like etterpå blusset opp krigen mellom Russland og Georgia, og president Mikheil Saakasjvili ble noe overrasket over å ikke få militær hjelp fra Nato i denne situasjonen.

Nå har Norge sammen med flere andre land, et militært samarbeid med Georgia, noe som begynner å forsure forholdet mellom Russland og Norge.

Georgia-problemet

– Hvorfor er vi aktive i Georgia i det hele tatt?

– Nato har gitt et løfte om at Georgia blir medlem en gang i fremtiden. NATOs interesse er å ha et stabilt forhold til Russland. Samtidig kan ikke Russland legge ned veto mot Nato-utvidelser i fremtiden, og vi kan ikke slutte å støtte opp mot demokratiske prosesser, sier Barth Eide.

– Men Georgia har ikke fått et løfte om når de blir medlemmer. Det kan skje om 10 år eller 100 år. Akkurat nå er det ingen land som har lyst til å gå inn med makt for å løse Georgias grenseproblemer, påpeker Eide.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den kortvarige krigen mellom Russland og Georgia førte til betydelige ødeleggelser. Eks-sovjetrepublikken Georgia sliter med regioner Abkhasia og Sør-Ossetia, som vil bryte ut, til dels med russisk støtte. Foto: KAZBEK BASAYEV

Kan bidra til et fredelig Europa

Barth Eide sier det er viktig å skille mellom Balkan og Kaukasus. På Balkan er søkerlandene allerede omringet av Nato-land som Romania, Bulgaria, Hellas, Slovenia, Krotania og Albania.

– Den lange historien om Balkan er ikke over før alle landene er med. Jeg håper også Serbia blir med. At disse landene blir med, er noe som kan bidra til et mer fredelig Sørøst-Europa, sier forsvarsministeren.

– Ingen Syria-planer

På toppmøtet forrige uke, kom Nato til at det var tid for å redusere utenlandske operasjoner.

Innsatsen i Afghanistan har for lengst begynt å merkes, og Nato er allerede mindre ivrige til å sette i gang med aksjoner.

Til tross for den økende volden i Syria, kan forsvarsministeren avsløre at problematikken ikke ble diskutert på Nato-toppmøtet i det hele tatt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rundt 100 mennesker, inkludert 30 barn, ble drept i et angrep fra syriske sikkerhetsstyrker på landsbyen Houla fredag. Volden tiltar, men Nato ser ut til å være ferdige med militære inngrep i fjerne land. Foto: -

– Annen vektlegging

Han sier at vi står ovenfor et nytt tidsskille i hvordan Nato-landene tenker.

– Afghanistan har tatt mye fokus. Nato begynner å ha en annen vektlegging. Det høye operasjonsnivået er historie, sier Espen Barth Eide.

Han bekrefter også at Nato ikke utløste den militære aksjonen i Libya for å hjelpe sivilbefolkningen i kampen mot Gaddafis styrker.

– Det startet ikke som en Nato-operasjon, men ble det etter hvert, siden Nato hadde den best fungerende kommandostrukturen, sier han.

Fornøyde med Norge

Barth Eide sier at Nato-land var godt fornøyde med Norge, som øker forsvarsbudsjettet sammen med Polen. Estland har også planer om å gjøre det.

- Det er en økning i et hav av kutt, sier han.

Nato har også vedtatt å ikke bruke atomvåpen som trussel mot land som ikke har atomvåpen, og som har tilsluttet seg ikkespredningsavtalen.

Alliansen vil også prøve å bli mer spesialisert, ved at land fokuserer på det de er best på, samtidig som at samarbeidet skal styrkes, noe som fikk navnet «Smart Defence».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.