RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår oppgang i gullprisen neste år

Sist oppdatert:
En australsk storbank forventer en økning i gullprisen for 2005. Også andre metaller ventes å øke i pris. Les hvor mye og hvorfor
På grunn av en svekkelse i dollaren, som forventes å vare inn i 2005, forventer den australske banken Australia & New Zealand Banking Group at prisen på gull vil stige med 5 prosent i gjennomsnitt i løpet av 2005.

De forventer at prisen vil nå 450 dollar per ounce, melder Bloomberg News, mens gjennomsnittsprisen vil ligge på 430 dollar per ounce.

Dermed oppjusterer banken sitt tidligere anslag som var en gjennomsnittlig pris på 420 dollar per ounce.

Så langt i år har gullprisen steget med 11 prosent, etter den stengte på 437 dollar per ounce i går. Samtidig har dollaren svekket seg 12 prosent mot euroen som følge av frykt for de enorme underskuddene i både den amerikanske handelsbalansen og budsjettet.

Den australske banken mener også at det vil bli en nedgang i produksjonen på 11 prosent i 2005, samt en nedgang på 16 prosent i leveranser. Dette hjelper også på å øke prisene neste år.

Banken mener også at kobberprisene vil fortsette å stige, og venter en økning på 3,9 prosent neste år til 2.955 dollar per tonn, mens prisen på sink vil stige med 6,4 prosent til 50 cent per pund.

Nikkelprisene ventes derimot å falle med 6,8 prosent neste år mens prisene på bly ventes å falle 13 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere