*Nettavisen* Nyheter.

Spar oss for den lange valgkampen

Representanter for det rød-grønne regjeringsalternativet har selv erklært at "den lange valgkampen" allerede er i gang. Skrekk og gru. Dette kan bli en prøvelse for velgerne.

Det er nå engang slik at valgkamper kjennetegnes ved at noen få politiske budskap hamres inn så iherdig og intenst at ingen skal unngå å merke at dette vil det bli gjort noe med hvis velgerne gir oss styrke og makt til det.

Alle som har studert politisk kommunikasjon vil vite at det er viktig at man begrenser seg til et fåtall saker, og at man bruker et enkelt og lettfattelig språk når budskapet markedsføres.

Normalt tar en valgkamp ikke mer enn fire-fem uker, og selv da synes de fleste av oss at dette jammen er lenge nok. Mange velgere blir så lei av støyen i en normal valgkamp at de faktisk unnlater å stemme når valgdagen er der. Og nå skal vi altså ha dette gående i et helt år. Det kan ikke ha vært skikkelig gjennomtenkt av de tre partiene som nå har gitt startsignalet til "den lange valgkampen".

I realiteten driver jo partiene valgkamp hele tiden, men denne normale politiske virksomheten får alltid et annet preg når man setter betegnelsen valgkamp på det som skjer. Da svekkes velgernes tiltro til det som sies. Og vi er blitt vant til at det smøres litt ekstra tykt på når partiene er ute i valgkamp-sammenheng. Løfter som blir gitt i en valgkamp, oppnår ikke den samme troverdighet som "ellers i året".

Dessuten kjennetegnes valgkamper med at det brukes langt hardere ord mot politiske motstandere enn det er dekning for i virkeligheten. Det konstrueres opp motsetninger mellom partier som egentlig ikke står særlig langt fra hverandre.

Og når det hele er over og det kanskje blir et regjeringsskifte, vil vi alle se at politikken fra den nye regjeringen faktisk blir en blåkopi av politikken fra den forrige. Slik er det bare.

Både Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vil trolig tjene stort på å avblåse "den lange" og heller konsentrere seg om "den korte" og vanlige valgkampen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.