RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår prisfall på gjødsel

Sist oppdatert:
Prisene på gjødsel når de store høyder, men en markedsanalytiker mener at kapasitetsøkning vil tvingene prisene ned i løpet av to år
Yara, verdens største gjødselprodusent, har ridd på en bølge av økende gjødselspriser siden selskapet ble skilt ut av Norsk Hydro og satt på børs tidligere i år.

Som iMarkedet kunne melde tidligere i dag har veksten på pris av CAN – ammoniakknitrat – steget mer enn analytikerne hadde i sine regneark – med dertil hørende oppjusteringer av estimatene som resultat.

Men Stephen Mitchell fra det britiske selskapet Decyfer Ltd, som publiserer nyheter og analyser for verdens gjødselmarked, er ikke optimistisk til at prisene man har opplevd vil holde seg.

Under et seminar i regi av meglerhuset Fondsfinans, hvor blant annet Yara og flere andre store aktører i gjødselbransjen var samlet, fortalte Mitchell om forventningene til markedet fremover i tid.

Gode tider i dag...
- Bransjen har ikke opplevd så gode tider med hensyn til priser. De er godt over historiske gjennomsnitt, da Mitchell på Fondsfinans sitt seminar. Blant annet er prisene på Urea, en viktig kilde til nitrat som brukes i gjødsel, på det høyeste nivå på 30 år.

Den viktigste kostnaden ved produksjon av nitrat er naturgass, og prisene på dette har steget kraftig i takt med oljeprisen. Anlegg for gjødselsproduksjon har i økende grad kommet i nærheten av naturgasskildene – som for eksempel i Midt-Østen.

...dårlige tider i morgen?
Men Mitchell mener at produksjonen av særlig Urea vil ta seg betraktelig opp, slik at prisene vil stabilisere seg. Produksjonskostnaden på urea ligger på omtrent 100 dollar per tonn, og når man kan oppnå priser på over 200 dollar tonnet sier det seg selv at investeringslysten tar seg betraktelig opp.

- De fleste nye prosjektene er konsentrert rundt 2006 og 2007. Dette vil også være den perioden vi vil se nedgang i prisene, sier Mitchell.

Analytikerne i Decyfer regner med at snittprisen på Urea levert fra Midt-Østen vil være på 194 dollar per tonn i 2004, men at denne vil falle til 165 dollar per tonn i 2006 og til 115 dollar per tonn i 2007.

Mitchell sa også at ureaprisene er de ledende prisene, som styrer de andre nitrogenprisene som for eksempel CAN.

Yara har kapitalmarkedsdag i Oslo fredag. Ved 12 tiden er Yara opp 0.36 prosent til 69,25 kroner aksjen. Yara steg kraftig onsdag - da aksjen la på seg 2,22 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere