RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår rentehopp før du aner ordet av det

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (Scanpix)
Sist oppdatert:
En mer «aggressiv» sentralbanksjef overrasker.

Nye signaler fra Norges Bank overrasker makroøkonomene.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem varslet onsdag at styringsrenten kan bli økt tidligere enn mai neste år dersom utviklingen i norsk økonomi går bedre enn de har ventet. Økonomene i Handelsbanken tror tilmed at renteøkningen lurer rundt neste hjørne.

- Selv om de holdt renten uendret er dette en markant forandring i retorikken. De sier nå at renten kan bli satt opp tidligere enn de har anslått. Dette forventet vi, og vi tror styringsrenten vil bli økt igjen ved neste pengepolitiske rapport 28. oktober, mener Handelsbanken.

- Du får ikke klarere tale enn dette
Norges Bank varsler onsdag at dersom den økonomiske utviklingen skulle vise seg å bli bedre enn de anslo da de la frem sin rentebane i pengepolitisk rapport i juni, vil renten bli satt opp tidligere.

- Det ser ut til at produksjonen og sysselsettingen i Norge kan avta noe mindre enn vi har ventet. Nye tall kan endre bildet, men skulle denne utviklingen fortsette, kan det bli aktuelt å øke renten tidligere enn anslått i siste pengepolitiske rapport, skriver sentralbanksjef Svein Gjedrem.

- Pressemeldingen fra Norges Bank erkjenner eksplisitt de forbedrede forholdene i både innenlandsk og global økonomi. Dette er så klar tale som man noensinne kan få fra en sentralbank, mener Handelsbanken.

FÅ RENTEDOMMEN DIREKTE:PÅ MOBILEN

- Overrasket
Økonomene i DnB Nor Markets har hatt en renteprognose som sier enda flere rentekutt. De er nå i ferd med å regne om på disse prognosene.

- De fremstår som mindre sannsynlige, sett i lys av den økonomiske utviklingen i sommer og sentralbanksjefens uttalelser, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til NA24.

- Det har overrasket oss i dag at Norges Bank antyder at renten kan bli satt opp tidligere enn i mai neste år, som de tidligere har sagt. Samtidig tar de forbehold om at det er ganske usikkert fortsatt.

Kronen styrket
Signalene fra Gjedrem førte til en markant kronestyrking, og markedsrentene trekker også opp.

- Det kom betydelige bevegelser. FRA-rentene (som måler fremtidsforventningene) har gått 13 punkter, og kronen styrket seg med 9 øre mot euro, sier Aamdal.

- Kan komme innen seks måneder
- Som ventet uendret, men man kan vel likevel si at sentralbanksjefen var litt mer på den haukete siden og varslet at renteøkninger kan komme tidligere om bedringen i økonomien fortsetter, sier seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Han viser til Norges Banks formulering om den siste utviklingen:

- Det ser ut til at produksjonen og sysselsettingen i Norge kan avta noe mindre enn vi har ventet. Nye tall kan endre bildet, men skulle denne utviklingen fortsette, kan det bli aktuelt å øke renten tidligere enn anslått i siste pengepolitiske rapport, sier Svein Gjedrem.

- Setningen nedenfor var klarere enn man kunne ha forventet, selv om alle har sett bedringen i realølkonomien. Spesielt trekkes arbeidsmarkedet frem, som ikke har svekket seg så mye som tidligere ventet, sier Chen.

- Dette er et forvarsel på at de ikke kommer til å vente et helt år som tidligere indikert for å heve renten igjen. Om tingene utvilkler seg i positiv retning som vi har sett den siste tiden, vil de øke renten om et halvt år i stedet kanskje, sier økonomen.

FÅ RENTEDOMMEN DIREKTE:PÅ MOBILEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere