*Nettavisen* Nyheter.

Spår skattesprekk med ny regjering

iMarkedet.no har spurt to sjeføkonomer om Soria Moria erklæringen til den nye regjeringen. Sjekk kommentarene her

19.05.08 00:24

I går ble Soria Moria erklæringen fremlagt av Jens Stoltenberg og resten av den nye rødgrønne regjeringen.Les hva de tre partiene skal ha som politikk fremover her:


De rødgrønne planene

Lettet men usikker

Jens Stoltenberg og resten av toppene i den rødgrønne regjeringen var i går fast bestemt på at handlingsregelen skulle holdes da de i går fremla sin pakke.- Kortversjonen er at de sier at handlingsregelen gjelder. Alle de målene de har skal hensynta den økonomiske utviklingen og handlingsregelen. Det er dette vi har lagt til grunn, sier Øystein Dørum, sjefanalytiker i DnB NOR Markets til iMarkedet.no.Han tror at regjeringen vil føre en ansvarlig økonomisk politikk. – Men vi kan bare spekulere i om de klarer å holde det, men det ønsker ikke jeg å gjøre, sier Dørum til iMarkedet.no.Store sprik

Tormod Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1 Gruppen, sier til iMarkedet.no at det er et veldig sprik mellom alt det regjeringen sier de skal gjøre og hva man har penger til i et balansert budsjett.- Dette vil innebære en betydelig skatteøkning, som man heller ikke sier man vil komme med, annet enn at skatten skal tilbake til 2004 nivå. Men det er klart at det kan komme moms-økninger, det er en veldig stor mulighet, sier Andreassen til iMarkedet.no.Han har liten tro på en gjeninnføring av investeringsavgiften, samt at andre avgifter på tobakk og alkohol som følge av grensehandel vanskelig vil være tjenelige.Andreassen peker også på innføringen av skatt på utbytte.– Men spørsmålet er om denne fritaksmodellen vil være med, sier Andreassen som peker på at dette er uavklart.

Annonsebilag