RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår større fall

Sist oppdatert:
Aksjeursene raser på børsene. Det er likevel ikke alle som er bekymret.
- Denne gangen er det stigende obligasjonsrenter og rentebekymringer som rammer aksjer, sier aksjestrateg Nick Nelson i UBS til Bloomberg News. - Det er sannsynlig mer å gå på. Disse bullmarked-korreksjonene tenderer å beløpe seg til fem til ti prosent, presiserer Nelson.

Denne uken har reaksjonene i aksjemarkedet vært kraftige. Børsene faller over hele verden og det begynte for alvor onsdag. Så langt har Oslo Børs falt over 5 prosent denne uken. Ved lunsjtider er hovedindeksen på Oslo Børs ned 2,01 prosent til 475,54 poeng, dratt ned av internasjonal rentefrykt.

Ikke bekymret

Også de europeiske børsene var klart ned fredag, med fall på på 14 av i alt 17 børser. Før lunsj var den tyske DAX-indeksen ned 1,3 prosent, mens Londons FTSE-indeks var ned 0,2 prosent.

Likevel er ikke alle i markedet bekymret.

- Investorene er rolige. De med høye lån er nervøse, mens storparten av investorene er avventende til børsuroen, sier aktør til NA24.

Varslet på forhånd

DnB Nor Markets-megleren og NA24-bloggeren Trym Riksen har tidligere skrevet at han tror USA-økonomien har stått overfor et vendepunkt. Les bloggen her :

- Det jeg har tenkt på lenge at vi står overfor et vendepunkt i økonomien, hvor vi går fra en fallende til en stigende veksttakt i den amerikanske økonomien. I forbindelse med slike vendepunkt, stiger markedet. Det har det gjort historisk 17 av 18 tilfeller. 30. april akkurat stemningen var veldig høy, så det er ikke grunn til å være overrasket over en børskorreksjon, sier Riksen til NA24.

Han sier videre til NA24 at det som gjør at børsen korrigerer nå er ikke det svake boligmarkedet i USA, slik enkelte påstår.

- Hvorfor får vi så stor oppgang i langrentene, hvis det amerikanske boligmarkedet skal tryne, spør Riksen retorisk.

Megleren i DnB Nor Markets tror på et bra andre halvår i aksjemarkedet, men han tror ikke uroen i aksjemarkedet på kort sikt er over.

- Så høy som optimismen har vært den siste tiden vil det være unaturlig at korreksjonen vil være over i dag. Det normale vil være at det er litt frem over tilbake, sier Riksen til NA24..

Rolige investorer

En markedsaktør NA24 prater med fredag tror investorene er rolige overfor en korreksjon.

- De som har vært med en stund – de trenger ikke å ha vært med lenge heller – ser ut til å ta det rolig. De som har høy belåning på sine aksjer, er imidlertid nervøse, sier finansaktøren til NA24.

Han sier videre at han ikke synes det er dårlig stemning blant meglerne og investorene fredag til tross for det svake børsklimaet. Aktøren tror at råvarer og gullselskaper kan være et godt aksjekjøp nå. Oppkjøpsaktiviteten i råvaremarkedet er sterk, og forventningene om flere kjøp holder kursene i denne sektoren oppe.

Skeptisk danske

Danske Banks aksjestrateg Morten Kongshaug er imidlertid ikke i tvil om hva som er på gang. Han tror aksjemarkedet er inne i en korreksjon, som vil ramme Europa og Norden hardt.

- Det her en korreksjon, og det kommer mer. Europa og Norden står for tur denne gangen. Vår vurdering er, at vi skal 5 prosent ned over de neste ukene, vi har ikke sett det siste, sier Kongshaug til danske Børsen.

NA24 skrev tidligere i uken at meglerkjempen Morgan Stanley var ute å spådde kraftig børsfall for europeiske aksjer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere