Gå til sidens hovedinnhold

Spår tøffe forhandlinger: Ber SV kreve flere flyktninger til Norge

SV-veteranen tar et oppgjør med flyktning- og asylpolitikken på vei ut av stortingskontoret.

Se videointervju med Karin Andersen (SV):

STORTINGET (Nettavisen): Stortingsplassen glapp for den profilerte SV-politikeren Karin Andersen, og dermed må hun pakke ut av kontoret etter 24 år.

- Det er vemodig, men jeg har vært et privilegert menneske - og er veldig klar over det, sier Andersen.

Nettavisen møter henne mens hun pakker ned i esker på kontoret i Stortinget. Et helt stortingsliv skal ryddes bort.

Les også: Dette kan bli Støres regjering

- Åtte tapte år

På vei ut av døra kommer Andersen med klare råd til sitt eget parti, som nå skal i regjeringssonderinger. Hun mener SV må ha gjennomslag på tre viktige områder for å gå i regjering: i asylpolitikken, klimapolitikken - og forskjellene må ned.

- Det har vært åtte tapte år med den borgerlige regjeringen, sukker 68-åringen.

På skrivebordet foran henne ligger det store bunker med sakspapirer, som en historiebok over de mange sakene hun har kjempet for i Stortinget.

Mange av sakene handler om nettopp asylpolitikk, der hun mener den nye regjeringen må legge om kursen - og føre en mer liberal politikk.

- Det må jo være en basis menneskerettighet å komme ut fra et område der livet ditt er truet, og inn i et område der livet ditt er trygt. Jeg tenker at hvis det er noe vi skal drive med i politikken, så må det være å redde liv, sier Andersen alvorlig.

Les også: Bønn til Ap: SV krever 750 asylsøkere ekstra til Norge - MDG dobler

- Må ta imot flere

Hedmarkingen mener Norge bør spille en større rolle for å løse verdens flyktningproblem.

- Det gjelder både ved å ta imot flere kvoteflyktninger, men også ved å følge FNs anbefalinger og råd. Når FN ber oss om å ta imot 5000 flyktninger, så er jo ikke det vanvittig mye - og det må Norge gjøre, sier hun.

De siste årene har imidlertid den borgerlige regjeringen strammet inn i asyl- og flyktningpolitikken, og Norge tar nå imot 3000 kvoteflyktninger årlig.

- FN sier at Norge har strammet inn i strid med regelverket, og nå sitter Norge i sikkerhetsrådet. Skal vi styrke FN så må vi faktisk være det landet som følger FN, mener Andersen, og legger krystallklart til:

- Vi må ikke være det landet som strekker strikken, eller løper foran i å radbrekke de forpliktelsene vi har. Det handler ikke om at vi skal gjøre alt, men at vi skal følge det FN sier - og gjøre det vi kan.

- Bør Norge ta imot flere enn 5000 kvoteflyktninger?

- Vi har sagt at vi bør ta imot det FN ber oss om. Det kan jo hende at de ber oss om mer nå som flyktningkrisen i Afghanistan har økt så voldsomt, sier Andersen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre står derimot fast på grensen på 3500 kvoteflyktninger fra FN, og vil ikke øke antallet med krisen som har oppstått i Afghanistan. Se video her:

- Det blir vanskelig

Hun mener en ny regjering må legge seg på et helt annet nivå enn dagens regjering, der Fremskrittspartiet har fått mye gjennomslag, og heller vil hjelpe i nærområdene.

- Er Norge tjent med at nærområdene bryter sammen? Man sier at de skal klare hva som helst, og så skal vi betale dem litt, sier Andersen, og legger til:

- Uansett hvor mye penger du pøser inn, så vil det være umulig å klare. Det hadde ikke vi klart engang det, selv om vi hadde fått penger av verdenssamfunnet.

- Hvor vanskelig tror du asylpolitikken blir i regjeringsforhandlingene?

- Jeg vet at det blir en av de tunge tingene å få til. Det blir vanskelig.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har nemlig stemt for flere av innstrammingene de siste årene. Andersen håper likevel at partiene vil snu.

- Det burde ikke være vanskelig å få Arbeiderpartiet og Senterpartiet til å være med på at vi skal følge FN, at vi sitter i sikkerhetsrådet, at vi vil styrke FN og at vi da må følge både FNs anbefalinger og fortolkninger, mener hun.

Les også: Listhaug advarer om flyktningstrømmer: - Ønsker en forsikring fra Erna Solberg

- Malt seg inn i et hjørne

68-åringen er ikke nådig overfor partiene som har strammet inn i asylpolitikken.

- Flertallet har malt seg litt inn i et hjørne etter kaoset som oppsto i 2015 med flyktningkrisen i Afghanistan. Regjeringen gjorde ingenting, og høstet gevinst i Stortinget på innstramminger som er i strid med flyktningkonvensjonen, tordner hun.

- Så hva er ditt råd til SV-leder Audun Lysbakken i forhandlingene?

- Det skal jeg si til Lysbakken. Det forhandler jeg ikke i Nettavisen, ler Andersen hemmelighetsfullt.

- Jeg skal bistå der jeg blir bedt om å bistå, legger hun til.

Hun sier samtidig at hun har et visst håp til Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister:

- Han har vært utenriksminister og leder i Norges Røde Kors, som da har kunnskap og kompetanse om at asyl- og flyktningpolitikken også handler i hovedsak om utenrikspolitiske spørsmål. Da er det også et spørsmål hvordan Norge skal opptre klokt i verden, sånn at vi bidrar til stabilitet, sier Andersen.

Les også: Lysbakken lover å reversere «brutale» kutt - avslører skyhøy prislapp

Se video: Dette skal Andersen gjøre nå:

- Slutt med retorikken

Hun mener den nye regjeringen også må ta integreringen mer på alvor.

- Du må få lov til å slå rot og være trygg. Nå er politikken litt sånn at «du skulle egentlig ikke vært her, men når du først er her så skal du jaggu meg...». I stedet for å si: «velkommen hit, sånn er det her - sånn gjør vi det her», sier SV-politikeren.

I tillegg håper hun at man en gang for alle kan sette en strek over gamle saker, som kan føre til at asylsøkere som kommer til landet, blir kastet ut på nytt.

Men på vei ut av døra har hun også en annen kjepphest å komme med:

- Jeg håper det blir slutt på den stygge retorikken som har vært, og at man slutter å umenneskeliggjøre flyktningene og heller retter sinnet sitt mot de som skaper flyktningkriser - og ikke mot flyktninger som har mistet alt, sier Andersen.

- Opprører meg veldig

SV-veteranen blir tydelig engasjert, slik man ofte har sett henne på tv-skjermen eller på Stortingets talerstol. Hun som ble stortingsrepresentant som 45-åring.

For i tillegg til en ny kurs for asylpolitikken, mener hun at den nye regjeringen er nødt til å få ned forskjellene i Norge.

- Målet mitt har vært å være en talsperson for de med lite makt og penger, og der har det gått bakover de siste årene. Det er både fordi man har strammet inn i sosiale ordninger, mens de aller fleste har god råd, sier Andersen, og vektlegger:

- Det må jeg si opprører meg veldig. Det å se folk i avmakt, og ikke kunne bestemme over eget liv og ikke ha noen friheter eller selvbestemmelse. Det er kjernegrunnen til at jeg er med i politikken, at jeg vil gjøre noe med den avmakten.

Les også: Lysbakkens klare melding til de rikeste: - Slutt å syte!

Hun peker på de funksjonshemmedes situasjon i Norge, som hun mener må bedres - og at forskjellene mellom fattig og rik er blitt større.

- Man har jo hatt milliarder til å sy silkeputer opp under arma på de aller rikeste, mens de fattige har fått kutt. Det er nesten ikke til å tro at man kan lete etter innsparinger på de områdene, og samtidig gi masse milliarder til landets rikeste, sier Andersen.

- Så nå skal det bli tøffere å være rik i Norge?

- De kommer til å ha til salt i grøten med SV i regjering også. Men selvfølgelig må de bidra mer til samfunnet, slår hun fast.

Les også: Fyrer løs mot SV: – Deres politikk gir mer fattigdom

- Blir litt grinete

En annen sak som vil bli viktig i regjeringsforhandlingene, er klima og miljø.

- Jeg er bestemor til fire, og det er ganske essensielt for meg at vi må få til dette her. Både fordi klimautfordringene og naturtapet truer livene våre, sier Andersen.

- Bør Norge stoppe og lete etter nye oljefelt?

- Selvfølgelig, det mener jo SV at vi må gjøre. Vi kan ikke la denne sektoren suge til seg mer og mer av økonomien. Hvis vi skal bygge opp de fornybare arbeidsplassene, så må vi nødvendigvis ta det ned et annet sted. Da er vel høyresidas svar at vi skal ta ned velferden, men vårt svar er at vi får ta skiftet mellom olje og fornybart, sier hun.

- Blir dette et viktig krav for SV i forhandlingene?

- Klart det er viktig. Utslippene skal ned, men vi har ikke satt opp enkelttiltak som et ultimativt krav, sier Andersen, og legger til at det er summen som er viktig og at kutt må komme i alle samfunnssektorer.

- Alle sier de erkjenner dette som et alvorlig problem, så da kan vi jo ikke fortsette å ikke gjøre noe. Norge er jo også et land som har ressurser som kan få det til, og derfor så blir jeg litt grinete når man ikke gjør det, sukker hun igjen.

Stortingsvalget: Slik gikk det med profilene på Stortinget

- Vil du bli statsråd?

Torsdag starter altså de første sonderingene mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV på Hurdalssjøen hotell. Og om få uker vet vi hvilke partier som ender i regjering.

- Nå skal vi sette oss med og forhandle, og gjøre et ærlig forsøk å få til en regjeringsplattform som har kraftige nok virkemidler på disse områder som gjør en ordentlig forskjell, sier Andersen, og legger til:

- Det tror jeg folk forventer også, for folk har ikke stemt fordi det bare skal bli en bitteliten endring. Da må du også flytte på ganske mye penger.

- Kunne du selv tenke deg å bli statsråd?

- Nå skal vi forhandle om en plattform. Jeg er opptatt av politikken, og vi diskuterer ikke noen posisjoner før vi har en politikk som vi kan anbefale for våre medlemmer, sier Andersen om det.

At Senterpartiet denne gangen har vist en motvilje mot å sitte i regjering med SV, skjønner hun imidlertid lite av.

- Jeg hører de sier det, det er veldig rart. Det er en rekke saker som Senterpartiet sier er sine flaggsaker, der SV er enig. Men dette får Senterpartiet svare for, sier hun.

Les også: Støre: - Folk i Norge er klar for en ny kurs

- Det ble stang ut

Hedmarkingen, som vokste i Eidskog på 1950-tallet, har sittet sammenhengende på Stortinget siden 1997. Før det var hun vararepresentant i fire år, fra 1989.

- Jeg er nok en av de få på Stortinget som har opplevd at man la inn strøm. Så jeg har med meg en historie som den eldre generasjonen kjenner, forteller Andersen.

Hun har vært blant de eldste kvinnelige stortingsrepresentantene.

- Jeg var veldig klar for å fortette, og engasjementet mitt er minst like stort som før. Også fordi jeg synes det må være med noen godt voksne kvinnfolk i politikken. For de er veldig dårlig representert, påpeker 68-åringen.

Andersens stortingsplass glapp selv om SV gikk fram i Hedmark, der hun var listetopp. Men på grunn av valgsystemet, og de såkalte utjevningsmandatene, gikk det altså ikke veien denne gangen.

- Jeg har hatt stang inn mange ganger, men denne gangen ble det stang ut. Nå fyller jeg også 69 år, så jeg kan jo gå av med pensjon og slipper ut for å jakte på en jobb.

Les også: Norsk politikks «fetter Anton» klarte det igjen: – Har vært ekstremt heldig

- På kne for det norske folk

Andersen ser tilbake på de 24 årene på Stortinget med stor glede.

- Det har vært veldig spennende, og jeg har vært veldig privilegert. Det er jo ikke noe hvilehjem dette, det er lange dager og så og si aldri fri. Men jeg har jo stått på kne for det norske folk og bedt om å få fortsette hvert fjerde år, så det er ingen lidelseshistorie, sier hun, og ler.

- Så hva skal du gjøre nå?

- Jeg skal jobbe politisk for partiet fremover, og så skal jeg pusse vinduene. For det er lenge siden. Så har samboeren min kjøpt et mobilt sagbruk, og jeg skal bli medhjelper der. Etter 24 år i politikken, så har jeg hørt at det visstnok finnes et liv der ute som er spennende og har mye å by på, smiler hun.

I løpet av uka må hun være helt ute av kontoret - og stortingsleiligheten.

- Så lite hus jeg har, er det lite jeg kan ta med meg, sier Andersen, og pakker videre.