RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spar tusenlapper på boliglånet

(Paul Weaver/Nettavisen)
Sist oppdatert:
Og her er bankene du skal velge dersom du frykter økende rente.

Renteksperter forventer at Norges Bank hever renten i mai og at renten skal økes ytterligere i løpet av året.

- Bankenes fastrentelån har allerede tatt hensyn forventede renteøkninger fra Norges Bank, så det er ingen innbruddspris på fastrentelån nå. Men vi kan få overraskelser slik at Norges Bank hever renten raskere enn det de har sagt, noe som har skjedd gjentatte ganger tidligere. Er du redd for høy rente kan det være klokt å sikre seg. Husk at valget mellom fast og flytende rente primært er et spørsmål om sikring, om å sove godt om natten, og ikke spekulasjon om man tjener eller taper, sier Nordeas sjeføkonom Steinar Juel til NA24.

I en fersk undersøkelse Norfakta gjennomførte for Bank2 kom det frem at 14 prosent av alle boliglånskunder frykter høyere rente. En renteoppgang på ett til tre prosentpoeng vil for disse (omlag 200.000 lånekunder) gi utfordringer for privatøkonomien.

Fokus og KLP billigst
Ønsker du å binde renta er det to banker du skal forholde deg til akkurat nå. Det viser NA24s ferske fastrentebarometer (se tabell under).

KLP Banken og Fokus Bank dominerer oversikten over landets billigste fastrentelån. Det viser tall innhentet fra Finansportalen mandag 11. april

Med utgangspunkt i ett boliglån på to millioner kroner der låntater har 500.000 kroner i egenkapital (80 prosent lånefinansiering av boligen) topper Fokus Bank oversikten.

Fokus Bank tilbyr en effektiv rente på 4,68 prosent for fastrentelån på mellom tre og fem år. Binder du fastrenten på mellom fem og ti år gir banken deg en fastrente på 5,05 prosent. Også det billigst av samtlige banker registrert på Finansportalen.

Nordea følger på andreplass med en effektiv rente på henholdsvis 4,74 prosent (tre til fem år) og 5,11 prosent (fem til ti år).

Har du dobbelt så mye egenkapital skal du velge KLP Banken. Med én million kroner i egenkapital blir finansieringsbehovet redusert til 67 prosent av boligen til to millioner kroner. For så god sikkerhet gir KLP Banken en effektiv rente på 4,34 prosent for fastrentelån på mellom tre og fem år. Det er billigst i klassen.

Øker du horisonten til mellom fem og ti år tilbyr KLP Banken en effektiv rente på 4,71 prosent. Også det billigst av alle banker på Finansportalen. Fokus Bank tar andreplassen med en effektiv rente på henholdsvis 4,68 prosent for fastrentelån på mellom tre og fem år og 5,05 prosent for fastrentelån på mellom fem og ti år.

Mellom ett tusen og to tusen kroner billigere
Hva er så differansen til de billigste boliglånene med flytende rente?

Som tabellen under viser topper spesialbanken Cultura Sparebank med en flytende rente på 3,15 prosent for lånet i vårt eksempel ved 67 prosent lånefinansiering.

Det gir et terminbeløp på 9.589 kroner ved nedbetaling over 25 år. Det er 1246 kroner mindre per måned enn om du valgte det beste fastrentelånet i klassen tre til fem år (KLP-Banken/terminbeløp 10.835 kroner).

Cultura Sparebanks tilbud er hele 1642 kroner billigere per måned sammenlignet med det beste fastrentelånet i klassen mellom fem og ti år (67 prosent finansiering).

Nordea har det beste boliglånet på flytende rente ved 80 prosent lånefinansiering av boligen til to millioner kroner. En effektiv rente i Nordea på 3,24 prosent gir ett terminbeløp på 9.676 kroner. Det er 1528 kroner rimeligere per måned enn det billigste fastrentelånet mellom tre og fem år og 1930 kroner rimeligere enn det beste fastrentelånet mellom fem og ti år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere