RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spareboom for Ola og Kari

Sist oppdatert:
Husholdningene økte sin sparing kraftig i fjor, ettersom inntektene fra lønn og aksjeutbytte økte klart mer enn forbruket. En høy rente fristet trolig til banksparing
Foreløpige nasjonalregnskapstall viser at husholdninger og ideelle organisasjoner hadde en samlet sparing på 53,3 milliarder kroner i 2002, melder Statistisk sentralbyrå.

Dette er en økning på 25,8 milliarder kroner fra 2001.

Og det er ikke boliginvesteringer, men finansiell sparing som øker. Husholdningene hadde en netto finansinvestering - hvor man holder investeringer i realkapital, som boliger, utenom - på hele 29,3 milliarder kroner i 2002, mot bare 0,7 milliarder kroner i 2001.

Rådgiver Gisle Frøiland i SSB sier til iMarkedet at tallene for sparing og finansinvesteringer er høye i forholde til de siste årene, men han påpeker at denne statistikken ikke fanger opp fall i verdien av for eksempel aksjer og aksjefondsandeler.

Spareraten, som er sparingen i andel av disponibel inntekt, steg fra 4,1 prosent i 2001 til 7,4 prosent i 2002. Dette er høyt i forhold til de siste årene, men ikke spesielt høyt i internasjonal sammenheng, sier Frøiland.

Bak den økte sparingen ligger en kraftig vekst i inntektene til husholdningene, dels på grunn av et godt lønnsoppgjør, og dels på grunn av en kraftig vekst i utbytteutbetalingene, som trolig i stor grad kommer på grunn av bortfall av utbytteskatten.

Samtidig har konsumet ikke økt tilsvarende. Frøiland sier at dette både kan ha sammenheng med usikkerhet rundt økonomien, samt at en høy realrente har gjort sparing mer attraktivt.

Norges Banks statistikk spesifiserer ikke hvordan den finansielle sparingen foregår, men tall fra Verdipapirfondenes forening, viser at det i liten grad ble investert i fond.

Samlet nettotegning i fjor var 1,5 milliarder kroner. Det ble investert netto 4,1 milliarder i lite risikable pengemarkedsfond, mens vi tok ut penger av andre fondstyper, for eksempel aksjefond.

Norges Bank lager sin egen statistikk hvor ulike former for finansielle investeringer er delt opp, men denne er ennå ikke ferdig for 2002.

Uansett er det rimelig å anta at mange har benyttet seg av det meget høye rentenivået til å spare i bank, i stedet for i et turbulent aksjemarked.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere