Sparer helst til Syden-ferien

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Nordmenn sparer gjerne til neste ferietur, men vi er også flinke til å nedbetale boliglån.

22.11.11 12:30

Pensjonssparing kommer derimot langt ned på listen. Nordmenn sparer i all hovedsak til buffer eller ferie. Det eneste unntaket er sparing ved å nedbetale boliglån:

Fire av ti nordmenn (41 prosent) sparer ved å betale ned på lån. Det er flere menn enn kvinner som prioriterer denne spareformen, og det er aldersgruppen som gjerne er nyetablert som sparer mest på denne måten.

Det viser en undersøkelse som analyseselskapet CINT har utført for nettbanken Nordnet.

Buffer

Mer enn fire av ti (45 prosent) sparer til buffer, altså til uforutsette utgifter, reparasjoner og lignende.

Hver tredje nordmann (33 prosent) svarer at de sparer til ferie. Tre av ti (31 prosent) svarer at de ikke har noe mål med sparingen sin, mens bare 26 prosent svarer at de sparer til pensjon. 21 prosent sparer til hus og 14 prosent sparer til møbler/innbo.

Sparekonto

Undersøkelsen viser at mer enn åtte av ti nordmenn (83 prosent) sparer på sparekonto. Det er en overvekt av kvinner som velger denne spareformen, som gir lav eller ingen reell avkastning på pengene.

38 prosent av befolkningen sparer i fond, hovedsakelig aksjefond, og det er flest menn som bruker denne spareformen.

De fleste av dem som sparer i fond er i alderen 36-55 år og har en inntekt over 500.000 kroner.

Bare 12 prosent av nordmenn kjøper enkeltaksjer og – ikke helt overraskende – er det en overvekt av menn.

Nedbetaling

- Det er fortsatt altfor få nordmenn som sparer på en måte som gjør at de faktisk får avkastning på pengene sine over tid. Den gode gamle sparekontoen vil ikke gi spareren noe særlig avkastning. I beste fall vil den bare tjene til å oppbevare pengene dine, sier spareøkonom Sissel Olsvik Vammervold i Nordnet.

Hun mener det er fornuftig å betale ned på lån til man er på et komfortabelt nivå og positivt at ungdom prioriterer dette for å få boligdrømmen oppfylt.

Fondsparing

- Likevel anbefaler jeg å sette av litt, om enn så lite som en 100-lapp i måneden, i aksjefond for å bli vant med spareformen og få litt kunnskap om hvordan markedet henger sammen, sier spareøkonomen.

Hun mener det er urovekkende at flere prioriterer å spare til ferien enn til pensjon.

- Ferie er bra, men pensjon må vi ha. Dette sier noe om at nordmenn planlegger lite for framtiden og rett og slett stikker hodet i sanden, mener Sissel Olsvik Vammervold.

Hodet i sanden

- De færreste har klart for seg hva de kommer til å få utbetalt fra folketrygd og fra tjenestepensjon. De fleste blir nok negativt overrasket og vil få seg en skikkelig vekker når pensjonstilværelsen nærmer seg, og man innser at man ikke vil ha råd til å oppfylle de drømmene man har for pensjonstiden, sier spareøkonomen.

- Dess lengre du venter med å starte sparingen, dess mer må man spare. Er du 35 år og sparer 300 kroner per måned i 32 år, kan du få utbetalt 4.171 kroner per måned i 10 år som pensjonist. Dette har folk flest råd til. Det er bare å komme i gang.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.