*Nettavisen* Nyheter.

Spark dem alle sammen

Foto: MMS-foto: Kjetil Mæland

Joakim Lystad er direktør i Mattilsynet. Det er hans oppgave og ansvar å sørge for at maten vi spiser er trygg. Han er udugelig. Les hele kommentaren.

15.03.06 11:53

Av Henrik Færevåg

I Norge er ett barn dødt og ni andre alvorlig skadet på grunn av at Joakim Lystad og de 1300 medarbeiderne hans ikke har gjort jobben sin. Den eneste jobben de har, er å sørge for at maten vi spiser er trygg. Til det har de bygget seg opp en av Norges største arbeidsplasser. 1300 medarbeidere får de fleste andre norske arbeidsplasser til å virke små. Av disse 1300 sitter 120 sentralt i Oslo og styrer hva alle de andre gjør. Vi betaler dem over én milliard for den jobben.

I moderne matproduksjon er hamburgerbakterien en kjent og fryktet krabat. Helt siden den ble oppdaget i 1982 i USA har den vært en fryktet gjest i matvarene. Vi vet alt om bakterien. Den finnes i dyrs tarmsystem og den eneste måten vi kan få den i oss på, er ved å få dyreavføring i munnen.

Det kan kun skje hvis maten vi spiser eller vannet vi drikker er infisert. Det kan selvsagt skje hvis noen bader i vann der dyr har gjort fra seg eller om gjødsel nylig har vært brukt til å stimulere grønnsaksvekst.

Men den alle mest trolige kilden er kjøtt som er infisert. Det kan kun skje ved slurv i alle ledd. Først fra bonden som sender skitten buskap til slakteriet. Deretter hos slakteren som ikke oppdager dette eller unnlater å rense dyrene før slakting, eller blander innvoller og kjøtt. For å forhindre at dette skjer, har Mattilsynet stedlig kontroll på alle slakterier. Det betyr at det står et menneske der, betalt av oss, og påser at alt går riktig for seg.

Likevel har nå foreldre mistet ett barn, andre barn er alvorlig syke. I andre land har en en konsekvensrekke som regulerer tryggheten ganske effektivt. Dør noen av forgiftet mat vil opphavet til den dårlige maten få økonomiske konsekvenser som vil sette virksomheten i fare. Det er på mange måter bra. Det vil gjøre det lettere å holde fokus på ansvarlig matproduskjon.

Gilde vil - om de er kilden - ikke merke noen vesentlige konsekvenser bortsett fra at folk har sluttet å kjøpe Gilde hakkejøtt i noen dager.

Mattilsynet vil også gå fri. Der burde toppledelsen ha tatt frakken sin og gått, for de mestrer ikke jobben sin. Hvor mange utenom toppsjefen som burde avskjediges øyeblikkelig, vet bare de som kjenner organisasjonen godt.

Dette skal ikke skje, og vi - felleskapet - betaler dyrt for at det ikke skal skje. I fjor ga vi Mattilsynet med alle deres avdelinger og distrikstkontorer og kontrollprogrammer 1.118 millioner kroner. Det er litt over én milliard, og nesten en million per ansatt.

I øyeblikket fremstår det for dem som har døde og syke barn at pengene like godt kunne vært kastet ut vinduet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.