Gå til sidens hovedinnhold

- Sparker hun Mo, er det som å sparke seg selv

Valgforsker mener Frp-leder Siv Jensen har satt seg selv i et skikkelig uføre.

Søndag ble tidligere Frp-topp og ordførerkandidat Trond Birkedal pågrepet og siktet for snikfilming av en ung mann, og siktelsen er nå blitt utvidet til å også gjelde seksuell omgang med en 15 år gammel gutt.

Men først fredag kveld bekreftet Frp at Siv Jensen ble informert om anklagene fra 15-åringen allerede høsten 2009.

Valgforsker og professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen, bare rister på hodet av Frps håndtering av saken.

- Det er jo en håpløs håndtering. Etter min oppfatning så er Frps håndtering av denne saken nesten pinlig lik Den katolske kirkens håndtering av deres overgrepssak, sier Aarebrot til Nettavisen.

Les også: Siv har visst om anklagene siden 2009
Les også: - Siv Jensen bør vurdere å trekke seg

- Til de grader selvforskyldt
Aarebrot mener Frp har mye av skylden selv for at saken har fått så enormt mye oppmerksomhet, og at partiledelsen nå nærmeste jages fra skanse til skanse av pressen.

- At de har kommet i denne situasjonen, er til de grader selvforskyldt. Det er dypt urimelig å skylde på pressen for det, mener Aarebrot.

Da Siv Jensen møtte pressen på Stortinget torsdag ettermiddag, beskyldte hun mediene for grafsing. Jensen var ikke nådig i sin kritikk, og påpekte at partiet har håndtert saken på en ansvarlig måte.

- I Søviknes-saken, som etter min oppfatning var en mye mindre alvorlig sak, så valgte Siv Jensen og Carl I. Hagen å lyve til det norske folk ved å si at de ikke visste noe om det. Denne gangen har de bestemt seg for å ikke lyve, men i stedet for å si sannheten så sa de at de ikke ville si det på grunn av politietterforskningen, sier han.

Aarebrot mener Frps taktikk bare har gjort saken enda mer interessant for pressen.

- I det øyeblikket du sier at vi vet det, men vil ikke si det, så utfordrer du enhver journalist. Man ville ha inkompetente journalister i Norge om man bare fant seg i det, sier han.

Nettavisens redaktør: Sex, løgn og videotape
Les også: - Kan bli straffeforfulgt

- Hjerterått av Frp-ledelsen
Etter at saken begynte å rulle, har det kommet fram at Frp-ledelsen ikke tok kontakt med foreldrene til den 15 år gamle gutten som hevder å ha blitt utsatt for et overgrep fra Birkedal.

Aarebrot mener dette tyder på en dårlig vurderingsevne hos partiledelsen.

- Her har du en 15 år gammel gutt som har mot til å varsle, og det krever et vanvittig mot. Så har du en partiledelse som ikke engang bryr seg om å ta kontakt med guttens foreldre. Jeg synes det er hjerterått, sier han til Nettavisen.

Professoren sier han har en viss forståelse for at de ikke gikk til politiet, ved å anklage en av sine egne, men mener de helt klart burde gått til guttens foreldre siden det er snakk om en umyndig person.

- Det kan være at de trodde 15-åringen løy siden han ikke har gått til politiet, og så har de overlatt det til ungdommene i FpU til å ta seg av saken. Men dette er jo en sak for voksne politikere, og ikke uerfarne politikere, sier han.

Enda verre blir saken når de har latt Birkedal fortsette i sine verv, mener Aarebrot.

- Det som gjør dette ekstra grovt, utover at de ikke varslet foreldrene, er at de har latt fyren fortsette i sine posisjoner, og til og med latt ham få bli ordførerkandidat i Stavanger. De lot ham fortsette som om ingenting hadde skjedd, sier Aarebrot.

Les også: Jensen: - Vi kan ikke anmelde

- Siv er i like dyp skitt selv
Allerede på onsdag, lenge før Frp bekreftet at de kjente til saken, gikk guttens bistandsadvokat, Hege Salomon, ut og hevdet at Frps generalsekretær Geir A. Mo hadde visst om saken lenge.

- Det er Geir Mo som håndterer saken nå, og han har visst om denne saken lenge, lenge før den ble offentlig kjent, sa Salomon til TV 2 Nyhetene.

Dagen etter skrev Stavanger Aftenblad at Mo i 2009 hadde samtaler med Birkedal, der han anbefalte ham å skaffe en advokat. Det var daværende FpU-leder Ove Vanebo som først fikk høre om sexpåstandene, og som igjen varslet Mo om dette.

Og på toppen av dette, sent fredag kveld bekreftet altså kommunikasjonsavdelingen i Frp at også Siv Jensen ble informert om saken høsten 2009.

- Bør Jensen sparke Geir Mo som følge av hans håndtering av saken?

- Hun kunne jo ha ofret Mo i starten, men nå er jo hun i like dyp skitt selv. Så å sparke Mo er jo like jevngodt som å sparke seg selv. Så nå har hun kommet i et skikkelig uføre, sier Aarbrot.

- Det er vanskelig å se at Mo har gjort noe verre enn Jensen, legger han til.

Les også: Ville selv kastrere overgripere
Les også: - Frp tar for lett på saken

- Kan ramme sterkt
Aarebrot sier han først ikke trodde at saken ville få noen betydning for Frps oppslutning, men sier han nå er mer i tvil.

- Det er jo mulig at Frp-velgerne er så solidariske at de godtar alt de sier uansett. Men jeg begynner å lure på om dette vil ramme dem. Det er tross alt en del Frp-velgere som har barn, og foreldre liker ikke slikt, sier han.

Professoren påpeker samtidig at det ikke er sikkert at Birkedal har gjort så grove ting som han er beskyldt for, men viser igjen til Den katolske kirkens håndtering av sin overgrepssak, som de forsøkte å skjule.

- At den ble forsøkt holdt skjult, det var det som gjorde folk rasende. Saken rammet den Katolske kirken i dypt troende land, og da kan det hende at dette også vil ramme sterkt troende Frp-ere, sier Aarebrot.

Men at saken allerede har fått konsekvenser, viser den første meningsmålingen som er gjort etter at saken ble kjent. Der raser Frp i oppslutning, fra 25,5 prosent oppslutning i februar til 20,8 prosent nå i mars.

Les også: Velgerne flykter fra Siv

- Imponerende å gå forbi Libya
Valgforskeren synes det er imponerende at Frp har klart toppe nyhetene hele uka, til tross for at det pågår langt mer dramatiske ting i verden.

- Det er ganske imponerende å komme forbi krigen i Libya, og det er ikke bare pressens skyld, gjentar Aarebrot.

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken