RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Denne bygården i Hans Holmboes gate 14 i Bergen sentrum ble regnet som tomannsbolig etter at huseier stengte en dør og satte inn en ny i andre etasje. Det ga stor skattegevinst.
Denne bygården i Hans Holmboes gate 14 i Bergen sentrum ble regnet som tomannsbolig etter at huseier stengte en dør og satte inn en ny i andre etasje. Det ga stor skattegevinst. Foto: Magne Turøy

Sparte millioner på utleie-triks

Sist oppdatert:
Huseieren fikk omgjort en fire etasjers bygård til tomannsbolig og fikk skattefri utleie.

Skatteklagenemda Skatt Vest og tingretten mente at huseieren var skattepliktig for utleie i den fire etasjers bygården i Hans Holmboes gate 14 i Bergen, som han selv bor i, skriver nettutgaven til Bergensavisen.

Bygården var blitt omgjort til tomannsbolig i 2000, men de mente den burde regnes som flermannsbolig.

I mai i fjor konkluderte tingretten med et skattekrav på hele 2,4 millioner for utleie i perioden 2003 til 2009.

Nå har huseier Ove Matland fått fullt medhold i lagmannsretten og slipper å betale kravet.

Fant en smart leie-løsning

Huseier Matland skal ifølge Skatteklagenemden ha fått inn vel fire millioner i leieinntekter mellom 2003 og 2009. Lagmannsretten har kommet frem til at Matland rettmessig har hatt skattefritak for boligen.

Matland og familien har selv bodd i tredje og fjerde etasje av den fire etasjer høye bygården.

I 2000 bygde Matland bygården om fra tre til to boenheter ved å stenge trappen mellom andre og tredje etasje ved å stenge (blende) en dør og sette inn en annen.

Du kan lese hele saken her.

Han måtte da gå gjennom andre etasje for å komme til sin leilighet i tredje. På denne måten mente huseier at andre etasje ikke kunne regnes som en egen boligdel.

Før 2012 var skattereglene ved utleie av tomannsbolig slik at man skattefritt kunne leie ut den ene delen av tomannsboligen, og i tillegg inntil halvparten man selv bor i (målt etter areal eller utleieverdi).

Sent i 2000 fikk han bygget godkjent som tomannsbolig med andre, tredje og fjerde etasje er en boenhet og hyblene i første etasje er en boenhet.

Det ga Matland store skattefordeler.

Skatt vest uenig

I 2012 gikk Skattenemden Skatt Vest inn og forhøyet inntekten og nettoformuen til Matland, dels fordel de mente han hadde leieinntekter som ble ansett som skattepliktige.

De mente også at Matland måtte betale tilleggsskatt for å ikke ha betalt skatt på disse inntektene.

Du kan lese hele saken her.

Skattenemden mente Hans Holmboesgate 14 var en flermannsbolig og at andre etasje må anses som en egen familieleilighet. De påpekte at boligen ved tilsyn i 2009 hadde ni navn på dørklokken og ga inntrykk av å være en flermannsbolig.

Matland har påpekt at han bruker kjøkken, bad og vaskemaskin i andre etasje regelmessig og at de dermed ikke kan regnes som en egen boenhet. Leietakerne bekreftet dette.

Skatteklagenemden var uenig i dette og mente også at leieverdien i andre etasje ikke oversteg verdien av Matlands egen boligdel.

Vant frem

Matlands ankepunkter, som at hans egen del er nesten dobbelt så stor som andre etasje og er av høyere verdi får støtte fra takstmenn og utleierforening, Lagmannsretten konkluderer med at utleien har vært skattefrie.

Ove Matland ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere