Speisa skrekkfarse

Lars Lauvik har det gøy med skrekk-klisjeer og små grønne menn i det nye EON-albumet. Serien er stinn av oppfinnsomhet, men trofaste lesere begynner kanskje å bli en smule immun mot innfallene.

EON holder stand som en av de beste biseriene i serieheftet Pondus, og i dette fjerde samlealbumet viser Lars Lauvik nok en gang at han er en sikker leverandør av snodig humor. I den nye hovedhistorien «Mørkeredd» sliter seriens stjerne, maurslukeren Tetra, med filminspirerte skrekkfantasier.

Det er lett å kjenne igjen referanser til filmer som Signs, Ringen, ET og Nærkontakt av tredje grad. Lauviks ubehøvlede parodi og merkelige koblinger er selvsagt artig for filmfrikere, men også andre bør kunne moro seg over lettskremte Tetras møte med mørkets trusler.

Albumet, og her snakker vi faktisk om et skikkelig album i A4-format, 48 sider og bra papir/trykk, inneholder også ca. 100 EON-striper. Samtidig som han drar sammen en punchline i hver stripe, er Lauvik flink til å knytte stripene sammen til små noveller, anekdoter eller i alle fall variasjoner over samme tema på 10-12 striper hver. I en sekvens prøver Tetra seg som hacker, og tømmer oljefondet. I en annen havner han i gisseldrama sammen med en høygravid kvinne.

EON er selve motsetningen til de mange stripeseriene som tar for seg en slags fellesnorsk hverdag. Serien scorer stort nettopp på at den er annerledes. Lauviks oppfinnsomhet imponerer fortsatt. Albumets høydepunkt er for meg haren Gonzales som skal ta imot romvesenene ved å spille Popcorn på sin selvriggede Casio-synth. Seriens problem er at det er med galskapshumor som med ekstremsport: når man har klatret opp Mount Everest og raftet ned Grand Canyon blir man litt blasert. Jeg satt med følelsen av at det forrige EON-albumet var litt artigere, uten at jeg helt kunne si hva som ikke fungerer fullt så bra her. Antakeligvis er det ikke albumet som er svakere, bare jeg som er på vei til å bli en anelse immun mot Lauviks tankesprang.

Les mer:
Lars Lauvik - tegneren av EON og Wildlife
Hjertebank for hanndyrene - omtale av det forrige EON-albumet
Pondus - heftet som EON er å finne i
Rocky – heftet som Wildlife er å finne i
Lomma full av regn – ukens serieklassiker på tegneserier.no
Ukens spørsmål - er det en skandale at tegneserier ikke kom med i kulturmeldinga?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag