Gå til sidens hovedinnhold

Spektakulære planer for Breivoll

Plan- og bygningsetaten har nå fått hjelp av det internasjonalt anerkjente arkitektfirmaet Gehl Architects for å utforme et nytt Breivoll for fremtiden. De ønsker et Breivoll som blir katalysator for utvikling i hele Groruddalen

BREIVOLL: Nå planlegges fremtiden for Breivollområdet. Og det er litt av en transformasjon som kan komme for det historisk sett industri- og næringsbaserte området.

Rosinen i pølsa kan bli et kollektivknutepunkt, hvor jernbane og t-bane møtes.

Oppdraget med å planlegge herligheten er gitt til danske Gehl Architects, som nå har presentert sin plan for Breivoll, i samarbeid med Plan- og bygningsetaten (PBE).

Trykk på bildet under for å få fullversjon:

Slik kan det bli

Moderne utvikling

«Underverket Breivoll» kaller Gehl Architects fremtiden til området like ved Alnabru. Og om alle Gehls planer realiseres kan man nok godt snakke i slike ordelag.

Arkitektfirmaet ser for seg Breivoll som et nytt kunnskaps- og innovasjonsområde, og Groruddalen som en nasjonal viten- og innovasjonspådriver.

– Dette er et område med mange kvaliteter, og vi gleder oss virkelig til å begynne, sier arkitekt Helle Søholt i Gehl.

Hun presiserer at en utbygging ligger et stykke frem i tid, men sier det er viktig å allerede nå legge rammeverket.

– Vi skal ha byutvikling som oppfordrer til aktivitet, både fysisk og mentalt, sikre god luftkvalitet og løfte de flotte egenskapene området har. Dette er bydelsutvikling for det 21. århundre, sier hun.

Bryter med tradisjonen

Men for å få byutvikling må det først genereres interesse i området. Det håper Gehl å oppnå ved å sette Breivoll på kartet med fremvoksingen av 7-10 «underfundige underverker», som tidlig i byutviklingsprosessen skal gjøre Breivoll til en destinasjon.

Kulturelle events, kreativt og fargerikt boligliv og arbeidsliv med store muligheter skal gjøre at du kommer, og du vil komme igjen, fordi det alltid skjer noe nytt der, ifølge arkitektfirmaet.

Leder i Groruddalsenheten i PBE, Målfrid Nyrnes, mener Breivoll har kvaliteter som mange andre byområder vil ha.

– Støy og luftforurensing er den vanlige historien om Breivoll, men det er mye her som ikke er problematisk. Det er store områder her som kan bli flotte å bo i, sier Nyrnes.

Hun forklarer at noe av det viktigste vil bli å klarlegge for kollektivtrafikk, med koblinger mellom t-bane og jernbane. Jernbanen går i dag gjennom området, men en stasjon er fortsatt et ønske som ikke har materialisert seg.

Les også: Planlegger ny t-banestasjon på Breivoll

Grønn livsstil

Lokale bedrifter var forrige torsdag invitert til workshop for å involveres i prosessen som nå er i gang. Innspill for hvordan de ser for seg Breivoll i fremtiden ga et innblikk i hva som er ønskelig.

Å styrke grøntområder, øke handelen i området, etablere kollektiv og motivere til boligetablering gikk igjen.

Noe som også ligger i planen til Gehl er å etablere Breivoll som Norges pilotprosjekt på «Bright Green»-livsstil. Høyteknologiske og spektakulære grønne løsninger for fremtidens samfunn, bygget på visjonen om Oslo som en miljø og arkitekturhovedstad, nordmenns kjærlighet til naturen og Norges teknologiske kompetanse i energiindustrien.

Utviklingen av Breivoll skal legge til rette for å åpne opp den nå innestengte Alna-elven. Grønne korridorer ønskes å gå rundt, over og gjennom bygninger, og landskapet skal få «ta over» på tak, vegger og plasser.

– Dette skal bli et eksempel for fremtidsrettet byutvikling, sier Søholt i Gehl Architects.