RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spekulerer i svensk-norsk gigantfusjon

Sist oppdatert:
Den svenske staten selger seg ut av TeliaSonera. Det åpner for en gammel klassiker.
Nok en gang spekuleres det om Telenor vil åpne lommeboken for å kjøpe deler av TeliaSonera.

Sverige vil kvitte seg med eierandelen på 37 prosent i den nasjonale telegiganten TeliaSonera. Sist uke ble det satt ned et utvalg som skal administrere nedsalget og det har ført til spekulasjoner om at Telenor er villige til å bla opp. Det svenske selskapet er verdt rundt 250 milliarder svenske kroner.

Den anerkjente svenske børskommentatoren Pia Gripenberg i Dagens Nyheter mener det er på tide å børste støvet av de gamle tankene om å fusjonere de to skandinaviske telegigantene. Ifølge henne vil finansmarkedsminister Mats Odell at TeliaSonera skal ta del i den store konsolideringen som ventes blant Europas teleselskaper og Telenor er den eneste som er ledig.

- Får neppe lov

Norske teleeksperter har derimot ikke mye tro på nok et fusjonsforsøk mellom de to konkurrentene. Det vil være for lite å tjene på det, for mange konkurransemessige utfordringer og dessuten har de mislykkes flere ganger tidligere.

- De får neppe lov til å gjøre det. Det er noe som heter konkurransemyndigheter i Sverige også. Telia ville aldri fått lov til å få majoriteten i Telenor, på grunn av at Netcom og Telenor har betydelig virksomhet i Sverige, sier redaktør av Teleavisen, Arne Joramo, til NA24. Han har fulgt det norske telemarkedet i årevis.

Hvis norske og svenske konkurransemyndigheter får en slik sak på bordet, vil de trolig kreve salg av flere virksomheter i Norge og Sverige for i det hele tatt tenke på saken. Telia eier Netcom i Norge, Telenor eier Bredbåndsbolaget i Sverige. Det vil trolig få implikasjoner også i Danmark, hvor både Telia og Telenor har virksomhet.

- Mindre enn 50 prosent sjanse

Teleanalytiker Tore Aarønæs i konsulentselskapet Norsk Telecom tror de nasjonale post- og teletilsyn og konkurransetilsyn vil heve øyenbrynene mye hvis de fikk en slik sak på bordet. Han har liten tro på en fusjon.

- Jeg tror at sjansen for det er mindre enn 50 prosent, sier teleanalytikeren, som legger til at det på langt nær er første gang disse tankene luftes.

- Det er sikkert til en viss grad fornuftig, men det som veltet fusjonen sist gang var hvem som skulle få hvilke kontorer og hvilke visittkort. Det er ikke så lett å få til i praksis, forteller han.

Arne Joramo tror Telenor leter etter mer lønnsomme markeder enn det svenske.

- Telenor hadde trolig måtte kvittet seg med mye av det de har kjøpt opp i Sverige, og som de nå har fått skikk på, sier han.

Viktig å være stor internasjonalt

Aarønæs tror ikke det er så lett for de to selskapene å hente ut synergieffekter ved å fusjonere de nordiske virksomhetene. Der det derimot er synergier å hente ut er på de internasjonale virksomhetene. De utfyller hverandre geografisk og en enhet med sammenslåtte utenlandsvirksomheter ville få betydelig større slagkraft.

- Internasjonalt er det viktig å være stor. Telenor kunne sammen med TeliaSonera blitt en veldig stor aktør i dette markedet. Slik det er i dag er Telenor trolig større i utlandet enn i Norge. Skulle jeg synse litt om hva som ville vært fornuftig, er det å se utenlandsvirksomheten for seg. Den er fusjonerbar, uten at man må gå gjennom stolleken, mener han.

Han viser til at nye mobillisenser ofte er dyre, og da er det viktig å ha finansielle muskler. Det koster mye penger å delta i det lotteriet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere