Sperret sønnen (5) inne

Foto: Tom Gustavsen (Romerikes Blad)

- Hun ble inspirert av TV-serier om barneoppdragelse, mener advokat.

31.03.11 15:21

Moren (37) ble inspirert av tv-serier om barneoppdragelse. Nå er hun tiltalt for å ha sperret sin egen sønn (5) inne uten mat, drikke og mulighet til å gå på toalettet.

- Gutten har vært gjennom en rystende form for barneoppdragelse, som det gjør inntrykk på meg å lese om. Et alvorlig overgrep, sier den erfarne bistandsadvokat Per Ove Marthinsen til Romerikes Blad.

Han representerer den nå sju år gamle gutten, som ifølge politiet skal ha blitt mishandlet av sin egen mor.

Den 37 år gamle moren fra Øvre Romerike bestrider ifølge sin forsvarer André Kvakkestad at det hun har gjort er så ille som det kommer fram i tiltalen.

- Vi snakker ikke om en mor som bevisst har forsøkt å gjøre det vanskelig for sin sønn, eller skade ham. Men det har utviklet seg på en uheldig måte da moren har følt at hun ikke har klart å hanskes med gutten, moren er helt uenig i omfanget som politiet presenterer, sier Kvakkestad.

Hentet fra tv-program
28. april må moren møte i Øvre Romerike tingrett og svare for den alvorlige tiltalen om mishandling. I grunnlaget for tiltalen står det: «Videre stengte hun ham gjentatte ganger inne på et rom og forlot ham der over mange timer uten mat og drikke, og uten at han fikk gå på toalettet.»

Den 37 år gamle moren forklarer innesperringen med at dette er noe hun har plukket opp fra flere tv-programmer om barneoppdragelse.

- I disse programmene er det snakk om å gi «time out» når barna ikke oppfører seg. Moren har benyttet seg av slike «time outs» da hun har kommet i situasjoner der hun selv ikke har klart å roe ned gutten. Hun bestrider at disse har vart så lenge som det politiet mener, men erkjenner at de har vart noe lenger enn de burde, sier Kvakkestad.

Ifølge bistandsadvokat Marthinsen mener politiet og barnevernet at disse «time outen» enkelte ganger ha vart fra etter frokost til morgenen etter. Som regel fra ettermiddagen og fram til morgenen etter.

Påsatt bleie
Da gutten, som da var fem år, ble plassert alene satte moren på ham bleie. Morens forsvarer og guttens bistandsadvokat har ulike forklaringer på hvorfor:

- Det gjorde hun for å slippe å ha noe med ham å gjøre. Da slapp hun å følge med. Hun slapp å ta ham med på toalettet, sier bistandsadvokat Marthinsen.

- Det var for at gutten ikke hele tida skulle mase om at moren skulle ta ham med på do. Og det med at gutten ikke fikk mat og drikke under «time out-ene» er bare tull, sier Kvakkestad.

Forsvareren vil også understreke at dørene aldri skal ha vært låst. Ved noen tilfeller skal det heller ikke ha vært en dør foran der gutten ble plassert, hevder han.

Ber om 100.000 kroner
I tillegg til innesperringen er moren også tiltalt for å ha slått og kløpet gutten så han gjentatte ganger har fått blåmerker.

Bistandsadvokat Marthinsen kaller det sjuåringen var igjennom sommeren og høsten 2008 for et alvorlig overgrep.

- Det er ingen tvil om at dette har vært vanskelig for gutten. Det er derfor jeg på vegne av ham også har bedt om 100.000 kroner i oppreisning, sier han.

Etter at saken ble fanget opp av barnevernet har gutten vært under deres vinger. Ifølge Marthinsen har han hatt en oppblomstring og klarer seg veldig greit i sitt nye miljø. Han bor ikke hos moren, men hun har fortsatt samværsrett.

- Det viktigste for henne er at han nå fungerer på skolen og har det bra. Hun er enig i at det er en god løsning at han ikke bor hos henne for øyeblikket, sier forsvarer Kvakkestad.

Det er statsadvokaten som har tatt ut tiltalen mot moren. Politiadvokat Tone Riksen i Romerike politidistrikt har saken og forteller at vold i nære relasjoner er noe politiet både prioriterer og slår hardt ned på:

- Det at fornærmede i denne saken var et lite barn gjør det ekstra skjerpende, sier Riksen.

Den 37 år gamle moren er tiltalt for straffelovens paragraf 219, den såkalte familievoldsparagrafen. Strafferammen er fire års fengsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.