Gå til sidens hovedinnhold

Spesial-treningssenter med innstendig bønn til kommunen: - De er gråtende på tråden daglig

Treningsstudioet Feelgood på Vollebekk i Groruddalen får fortsatt ikke åpne opp igjen. Det til tross for at de spesialiserer seg på tilrettelagt trening for mennesker som sliter med fysiske utfordringer, alvorlige sykdommer eller plager.

OSLO (Nettavisen): Tirsdag begynte Oslo kommune med trinn to av gjenåpningen av samfunnet. Men åpningen fases inn, slik at treningssentrene fortsatt må vente på turen sin - nærmere seks måneder etter at dørene ble lukket mandag 9. november.

Det finnes unntak for de som har behov for opptrening eller rehabilitering, men det krever en legeerklæring. Det er det heller ikke alle som får.

Oslo-byråd Raymond Johansen fortalte tirsdag at de ville vurdere åpning av treningssentre og lignende 20. mai, men fortsatt er ting usikkert.

- Jeg er kjempefortvilet over alle våre medlemmer som blir dårligere og dårligere, sier en fortvilet Mona R. Myrvang til Nettavisen. Hun er frivillig på Feelgood Vollebekk, som hun startet opp sammen med samboer og eier Vigdis Hoxmark.

Se oversikten over hva som åpner i Oslo fra og med nå:

Gråtende

Kundene deres, som i stor grad er eldre og/eller har fysiske utfordringer, er gråtende på tråden daglig og er veldig redde for hva nedstengingen har å si for helsa deres.

Les også: Bjørn Guldvog ber om hjelp fra barna: - Snakk med foreldrene deres

- Vi har sett hva denne maskinparken vi har her gjør med folk med forskjellige diagnoser og vanskeligheter. Mennesker i rullestol for eksempel, eller et medlem med cerebral parese som sier hun får puste bedre av å trene med maskinene våre, eksemplifiserer Myrvang, som uttaler seg på vegnet av paret.

De har heller ikke mye positivt å si etter at Johansen på tirsdagens pressekonferanse nærmest ikke viet treningssentrene én full setning.

- Det er fryktelig synd at han ikke tar hensyn til de svakeste i samfunnet. Lettelser for psykiske og fysiske plager blir ikke tilgodesett. De eldre på senteret vårt har vært aleine hjemme fordi de ikke får legeattest. Kommunen åpner for besøk på dagsenter, men åpner ikke for de som ikke går på dagsenter, men trenger det sosiale like mye, poengterer Myrvang.

Les også: Ventet et halvt døgn i kø på at butikkene skulle åpne

- Alt blir vanskeligere

Hun forteller om tilbakemeldinger som at maskinene har gitt brukerne muligheten til å trene mange forskjellige muskelgrupper de ellers ikke har vært i stand til å få kontakt med.

- Og det bare i løpet av en time hos oss. Det gjør at de får en enormt mye bedre hverdag. Nå er flere isolerte, sliter med depresjon, psykiske problemer og andre får en forverrelse i kroppen og med sykdommen sin. Vi har også helt friske, «vanlige» mennesker som ringer og sier vi må komme i gang igjen, da de savner det sosiale, sier Myrvang.

En av de som har fått enormt med utbytte fra Feelgood-senteret, er Geir Molzau. Han sitter i rullestol og lider av inklusjonslegememyositt (sjelden type muskelbetennelse, red.anm.), som gjør at han trenger en del hjelp til treningen.

- Det er en helt fantastisk måte å trene på her. Jeg får beveget masse muskulatur jeg ikke gjør til vanlig og blir støl. Det er jeg ikke vant til hjemme, hvor jeg bare får hjelp av en fysioterapeut til å gå noen meter, før jeg blir sliten, forklarer han til Nettavisen.

Molzau har i løpet av nedstengingen måttet skaffe attest to ganger, og nå trener han tre ganger i uka med en personlig trener.

Men fortsatt synes han det er leit at ikke det faste treningssenteret hans har åpent opp for fullt igjen.

- Jeg merker jeg har falt veldig raskt tilbake igjen og blitt mye stivere. Alt blir vanskeligere. Heldigvis har jeg klart meg fint mentalt, men det har vært tøffe tider. Spesielt vinteren var vanskelig, innrømmer han.

Les også: Kan ha utryddet sørafrikansk virusvariant - nå rettes fokus mot C.36

- Trenger det mest

Molzau synes det har vært greit at kommunen og regjeringen har måttet være strenge med smittevernet, men mener flere på Feelgood, som har hatt virkelig behov for det, har mistet sårt trengt trening.

Den meningen deler også Myrvang.

Se tilsvaret fra byrådsavdeling for kultur, idrett og frivillighet i Oslo kommune nederst i saken!

- Jeg synes det er veldig dårlig håndtering av kommunen. Man kan trene innenfor rehabilitering med sykemelding, men det er veldig dårlig tilrettelagt. Den gruppa som virkelig har blitt ignorert, er de som trenger det mest - de eldre og de med forskjellig type problematikk og utfordringer, slår hun fast.

Et annet medlem på Vollebekk-senteret, svaksynte Per Ivar Kristiansen, har også liten forståelse for den store nedstengingen.

- Her har de skjært alle over en kam og sagt seg ferdige med det. Jeg håper bare at det går an åpne så fort som mulig nå. Det har så mye å si, og man har på følelsen at man sitter og råtner bort. Det var ukas høydepunkt å komme seg på trening, forteller han til Nettavisen.

Som nær blind følte Kristiansen at han fikk kroppen til å virke igjen på Feelgood Vollebekk. Siden nedstengingen har det blitt mye stillesitting og økt fokus på plagene han har.

«Et jævlig halvår», som han oppsummerer det med.

- De fleste på senteret går der ikke for å få seg en fin kropp til sommeren, men for å få en kropp som fungerer. Nå er det helt stopp på vedlikeholdet, oppsummerer Kristiansen.

Les også: Vurderer bruk av koronasertifikat i butikker

- Bedre pust

Laila Rosendal Amundsen, som lider av cerebral parese, har også bare strålende skussmål å gi Feelgood.

- Det har vært helt fantastisk - den beste treningsmetoden noensinne. Siden den første dagen jeg startet, har jeg vært frelst. Sånn sett har det hatt utrolig store konsekvenser at det har vært stengt, forklarer hun til Nettavisen.

Hun beskriver tiden uten den store mestringsfølelsen, samt tilskuddet av endorfiner, hun har fått på Feelgood Vollebekk som «helt forferdelig, både fysisk og psykisk».

- Det er helt forferdelig vanskelig, og jeg blir sittende hjemme med vanskelig for å bevege meg.

I likhet med Molzau har hun også etter hvert fått legeattest til å kunne trappe opp treningen igjen, men kun én til to ganger i uken. I tillegg er Amundsen avhengig av å ha med seg en assistent.

- Har du hatt mulighet til å tilrettelegge noe for treningen når du ikke har fått være på Feelgood Vollebekk?

- Absolutt ikke. Jeg har aldri hatt et veldig godt forhold til fysioterapi, og synes ikke jeg har hatt noe særlig stort utbytte av det. Men på Feelgood kan jeg komme og få en fantastisk fin mestringsfølelse, bedre pust og bedre følelse i kroppen, svarer Amundsen.

Les også: Så ekkelt er ditt brukte munnbind: Fylt med spytt, svette, slim og tårer

Liten til ingen smitte

Hun sliter med å forstå hvorfor man ikke har kunnet differensiere spesialtilpassede treningssentre som Feelgood fra andre vanlige sentre under nedstengingen.

- Det kan ikke sammenliknes. Og smittevernrutinene har vært utrolig bra her, så sånn sett bør det ikke være noen bekymringer ved det, understreker Amundsen.

Det er også en gjennomgående trend i Norge siden man tillot trening på treningssentrene igjen: det har nærmest ikke vært noen smittetilfeller.

- Vi har aldri hatt et smittetilfelle og har et enorm hygieneregime, hvor vi vasker og rengjør hver dag. Så smittevernstiltakene har virkelig vært ivaretatt. I tillegg kommer mesteparten av de vi har som kunder her kjørende i bil. Enten blir de kjørt med drosje eller så kommer de med egen privat bil, om ikke de går. Så det er lite form av mobilitet, som man hele tiden snakker om må reduseres, sier Myrvang.

Hun har hatt liten tro på at de skal bli prioritert i gjenåpningen, etter gjentatte skuffelser tidligere.

- Det har vist seg at alt annet enn de som virkelig har hatt bruk for det har åpnet før oss. Jeg synes det er grusomt, helt motbydelig og rett og slett fortvilende, mener Myrvang.

- Var beskjeden fra Raymond Johansen, om at de skal vurdere gjenåpning av treningssenterne 20. mai, tydelig nok?

- Absolutt ikke. Det blir bare skjøvet fremover i tid hele tiden. Vi hører ikke på det som blir sagt lengre, nå er det kun det konkrete svaret som er godt nok. Våres medlemsmasse er den siste på stigen, sier hun.

Den frivillige Feelgood-oppstarteren mener senteret deres på Vollebekk er enda viktigere enn et vanlig treningssenter, da de har såpass mange spesielle maskiner tilgjengelig.

- Vi har en maskinpark på 12 maskiner som favner de forskjellige muskelgruppene. De har vist seg å gi en enorm effekt til de trengende.

Les også: Verdens mest vaksinerte land må stenge ned på nytt

- Hold ut

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal, forteller at de får mange henvendelser fra innbyggere som savner å kunne trene på treningssenter.

- Treningssentrene er overhodet ikke glemt. Det er bra for både kropp og hode om folk får trent litt, men fortsatt er det sånn at de aller fleste innendørs tilbud er stengt og at man skal unngå sosial kontakt. Jeg håper de som savner trening får trent litt likevel, ute eller hjemme, sier han til Nettavisen og legger til:

- Det er veldig strenge regler som gjelder for mange sektorer i samfunnet og som skal hindre smitte. For treningssentrene har vi laget et unntak for nødvendig opptrening som tilbys individuelt. Om man har en skade eller har gjennomført en operasjon eller om det av andre grunner vurderes som medisinsk nødvendig kan treningssentrene gi et tilbud. Det er viktig at unntaket tolkes strengt, altså at regelen er at senteret er stengt, men det er mulig å gjøre unntak. Det er den enkelte virksomhet sitt ansvar å følge reglene. Det er ikke noe krav til legeerklæring i kommunens regler.

Les også: Biden-beslutning kan snu verdens vaksine-produksjon på hodet: – De beste nyhetene på lenge

Gamal er fullt klar over at situasjonen man er i, med stengte tilbud i hele samfunnet, er en stor belastning for innbyggerne. Han sier han også er bekymret for folks mentale og fysiske helse, men at det beste nå er å hjelpe hverandre å holde ut.

- Vi ser med de muterte virusvariantene som vi har at det skal lite til før smitten blusser opp, poengterer han.

- Det er mange sektorer som mener det er meldt om lite smitte nettopp hos dem, men det vi ønsker er at folk skal møtes minst mulig innendørs. Det er strenge regler, og mange har måttet gi avkall på mye. Jeg vet det er lett å føle seg glemt eller utelatt, men det er ikke sant. Koronasituasjon er tung og den rammer bredt. Jeg vil gi ros til innbyggerne som holder ut selv om det av og til føles som en uoverkommelig oppgave.

Byråden legger til at den gradvise gjenåpningen av Oslo er i gang, men at man samtidig må forberede seg på at det vil ta tid og at man må utvise forsiktighet.

- I Bergen strammes det inn igjen nå, og vi må være forberedt på det samme her. Vi har stor kapasitet til å vaksinere i Oslo, så vi får håpe vaksinene kommer fort og virker som de skal, sier Gamal.

Ettersom flere på treningssenteret Feelgood er i risikogruppen, og blant de eldre, nærmer også mange seg status som fullvaksinert. Det kan åpne opp for muligheter, mener Gamal.

- Nasjonale myndigheter vurderer nå om det skal lages unntak for dem som er vaksinert, og Oslo vil følge med på dette arbeidet. Vi vil ikke lage egne unntak for vaksinerte i Oslo, men forholde oss til det arbeidet staten gjør her, sier han.