Gå til sidens hovedinnhold

- Spesialenheten bør etterforske PST

Spesialenheten bør finne ut hvordan PST rekrutterer sine informanter, mener BI-professor.

- Spesialenheten for politisaker bør snarest starte etterforskning av PST og finne ut hvordan de rekrutterer informanter.

Det sier professor Petter Gottschalk ved BI til P4.

Var PST-informant i ti år
Utspillet kommer etter at Christian Høibø i en kommentar på NRK Brennpunkt sto fram som infiltratør og PST-informant. Gjennom ti år har han vært på innsiden av det venstreradikale miljøet for å fore PST med informasjon.

Onsdag sto også den norske konvertitten Yousef Assidiq fram og sa at han ble forsøkt rekruttert av PST da han var bare 19 år gammel. PST skal ha ønsket seg en informant som kunne gli inn i miljøet av radikale islamister. Assidiq mener tjenesten prøver å rekruttere unge mennesker uavhengig av kvalifikasjoner til et arbeid som kan være farlig.

Les også Kjetil Stormarks blogg: PST-arbeid preget av «nøkternhet»

- Tilfeldige sivile
- Dette er klare regelbrudd, hevder Gottschalk ifølge P4:

- De skal jo primært sende sine egne politiutdannede folk til å infiltrere miljøer de ønsker å overvåke, og ikke noen tilfeldige sivile. Dette er et brudd på hvordan PST skal fungere og ikke bare etiske retningslinjer, sier han.

Gottschalk mener praksisen virker amatørmessig.

Spesialenheten for Politisaker bør ifølge professoren umiddelbart igangsette etterforskning, og komme med en innstilling slik at Riksadvokaten kan ta ut tiltale mot PST-sjefen eller en annen i ledelsen om det er grunnlag for det.

- Blir overrasket hvis PST har bommet

Oslo (NTB): Lederen for EOS-utvalget, Eldbjørg Løwer, sier hun vil bli svært overrasket dersom det viser seg at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har registrert personer i strid med regelverket.

Utvalgets hovedoppgave blir å finne ut om det har foregått politisk overvåking på feilaktig grunnlag, som følge av dokumenter og medlemslister som informanten Christian Høibø hevder han har kopiert og overlevert.

EOS-utvalget er et uavhengig organ på linje med Riksrevisjonen og Sivilombudsmannen, men rapporterer til Stortinget. Som en del av kontrollarbeidet overfor de hemmelige tjenestene avlegger utvalget besøk hos PST seks ganger i året.

– Vi samarbeider godt med PST og har allerede vært i kontakt med dem om saken som er avdekket i NRK. De sier de vil legge alt til rette for at utvalget får innsyn i alt av interesse, sier Løwer til NTB.

Beslutningen om å se på saken ble onsdag hilst velkommen av justisminister Grete Faremo (Ap). Hun er opptatt av de samme kjernespørsmålene som Løwer.

EOS-utvalget har sitt neste regulære møte 12. mars, og da blir løpet lagt for det videre arbeidet med informantsaken. Utvalgets sekretariat er allerede i gang med å avklare jurdiske problemstillinger. (©NTB)

Kommentarer til denne saken