Spesialenheten henla 97 prosent av sakene

Foto: (Scanpix)

Spesialenheten for politisaker henla i fjor 97 prosent av de 1.233 anmeldelsene mot politiet.

22.02.13 09:26

Spesialenheten behandlet i fjor 1.233 anmeldelser mot politifolk. 36 av sakene, 19 færre enn i 2011, resulterte i forelegg eller tiltale, melder NRK.

Advokat Frode Sulland, som leder Advokatforeningens forsvarergruppe, mener det nærmest er umulig å få politifolk domfelt for ulovlige handlinger i tjenesten.

– For allmennheten er det grunn til å frykte at man ser dette som bukken som passer havresekken og at det er liten uavhengighet i kontrollen, sier Sulland.

Men Spesialenhetens assisterende sjef Guro Kleppe mener at det blir reagert med straff i saker hvor det er grunnlag for det. Hun legger til at det er viktig at publikum og de som anmelder sakene, sitter igjen med et inntrykk av at enheten gjør en god jobb.

– Da er det ikke antallet som er viktig, men innholdet og jobben som er gjort i den enkelte sak, sier Kleppe.

Professor Liv Finstad ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo evaluerte Spesialenheten i 2009.

– Saksmengden som kommer inn er veldig forskjellig, det er hummer og kanari for å si det rett ut. Men så skal man også huske på at både Storting og Høyesterett har lagt en ganske høy list for hva som skal være straffbar tjenesteutøvelse, sier Finstad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag