*Nettavisen* Nyheter.

Spesialenheten undersøker Stavanger-politiet etter drap

Foto: Kent Skibstad (NTB scanpix)

Spesialenheten for politisaker vil se nærmere på politiets avgjørelse om å ikke rykke ut etter en nødmelding mandag. Nær fire timer etter varslingen til 112 ble et ektepar funnet drept.

Det er ikke kjent om det er en sammenheng mellom den tidlige oppringningen og dobbeltdrapet i Stavanger. Nå har Spesialenheten for politisaker kontaktet Stavanger-politiet for å få klarhet i saken:

- På bakgrunn av det som har kommet fram i mediene har de bedt om lydloggen og loggen knyttet til hendelsen. Spesialenheten understreker at dette er på undersøkelsesstadiet, og det er ikke åpnet noen etterforskning i saken, sier visepolitimester Gøril Våland i Rogaland politidistrikt til NTB.

Våland, som er fungerende politimester, sier politiet får omkring 100 henvendelser til 112 i døgnet.

Lydloggen inneholder oppringning fra en 12 år gammel gutt som klokka 16.30 mandag varslet politiet om at han hadde hørt rare lyder og banking mot vindu fra en flermannsbolig på Tasta. Loggen inneholder politiets vurdering av samtalen, der de bestemmer seg for ikke å aksjonere. Klokka 20.08 varslet et vitne om en tilsynelatende voldelig handling samme sted. Politiet rykket ut og fant et ektepar livløse i huset, med flere stikkskader

Avventer
Det gjenstår obduksjoner og DNA-svar før politiet formelt kan slå fast de dreptes identitet og muligens drapstidspunktet. Det siste kan bli sentralt i en vurdering av politiets innsats i saken.

Nå som Spesialenheten er inne i bildet, avventer politiet deres vurdering og ønsker ikke å kommentere ytterligere. Spesialenhetens oppgave er å avdekke eventuelle feil og straffbare forhold i politiets tjenesteutøvelse.

To døgn etter drapene er politiets teori fremdeles at det drepte parets yngste sønn på 22 år tok livet av sine foreldre, før han kjørte sin vei i morens bil og kort tid etter omkom i en dødsulykke på E39.

- Han frontkolliderte med et vogntog, og føreren av traileren er av den oppfatning at dette var en villet handling, sier politiinspektør Ernst K. Rossebø til NTB.

En gåte

Det gjenstår fremdeles avhør i saken. Dessuten må alle opplysninger og tekniske bevis i saken sammenholdes.

Politiet har avhørt nærmere tjue personer og har i tillegg gjennomført en generell rundspørring i nabolaget der familien bodde:

- Vi har også hatt samtaler med to av de fire andre barna i familien. Likevel er vi ikke i nærheten av å forstå hvordan dette kunne skje. Vi har ikke fått inn noe nytt som kan oppklare hva som kan være motivet bak handlingene.

Politiet har aldri tidligere rykket ut til bostedsadressen, og de tre som bodde der var ukjent for politiet før mandagens dramatiske hendelser.

Ber om fred
Den omkomne var yngst av fem søsken. De andre fire bor ulike steder i landet, men er alle reist til Stavanger for samtaler med politiet. Deres bistandsadvokat Hege Salomon har på vegne av dem bedt om at de får være i fred framover:

- De etterlatte er preget av sjokk og sorg og ønsker å bearbeide sorgen på en verdig måte. De håper særlig pressen respekterer det. De ønsker ikke på noen måte at de avdøde skal identifiseres.

Salomon har ikke snakket med klientene om bakgrunnen for hendelsene mandag:

- Vi ønsker at familien etter hvert får innsyn i sakens dokumenter. Håpet er at de kan finne svar der på hvorfor dette skjedde. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.