Spesialstyrker har bordet oljetanker

Libyske opprørsstyrker kontrollere al-Sidra-oljeterminalen, hvor en oljetanker tidligere denne måneden ble fylt med libysk olje og deretter klarte å rømme fra den libyske marinen.

Libyske opprørsstyrker kontrollere al-Sidra-oljeterminalen, hvor en oljetanker tidligere denne måneden ble fylt med libysk olje og deretter klarte å rømme fra den libyske marinen. Foto: Esam Omran Al-fetori (Reuters/NTB scanpix)

Amerikanske og europeiske spesialstyrker har bordet oljetankeren som tidligere denne måneden stakk av fra det libyske sjøforsvaret.

17.03.14 10:13

Soldater fra den amerikanske spesialstyrken Navy Seals og europeiske SOCEUR tok kontroll over det statsløse tankskipet «Morning Glory» i internasjonalt farvann sørøst for Kypros søndag kveld, opplyser USAs forsvarsdepartement.

Oljelasten tilhører Libyas statlige selskap National Oil Company, fastslår admiral John Kirby.

- Skipet og dets last ble tatt ulovlig fra den libyske havna al-Sidra, sier admiral John Kirby.

Utløste regjeringskrise

Spesialstyrkene slo til på oppfordring fra regjeringene i Libya og på Kypros, ifølge Kirby. Tankskipet vil nå bli ført tilbake til Libya med et amerikansk mannskap om bord, opplyser han.

Ingen ble såret i aksjonen mot skipet.

Libyas regjering ble kastet ut i krise og statsminister Ali Zeidan tvunget til å gå av da oljetankeren stakk av fra det libyske sjøforsvaret. Zeidan rømte til Europa da det ble fremmet mistillit mot ham i nasjonalforsamlingen.

Den libyske regjeringen hadde gitt ordre om at tankskipet skulle eskorteres av forsvaret fra al-Sidra, hvor oljeterminalen kontrolleres av libyske opprørere, til havnen i hovedstaden Tripoli. Men tankeren klarte angivelig å stikke av fra marineskipene på grunn av dårlig vær.

Libyas oljeproduksjon var tidligere på rundt 1,5 millioner fat om dagen, men er nå på rundt 250.000 fat om dagen og regjeringen sliter med å få hånd om inntektene.

Nordkoreansk flagg

Tankskipet som stakk av fra libyerne, seiler under nordkoreansk flagg, men beskrives likevel som statsløst.

Nord-Korea nekter ethvert ansvar for skipet. Ifølge styresmaktene i Pyongyang er oljetankeren nå slettet fra registrene i Nord-Korea fordi det har brutt forbudet mot ulovlig last.

«Skipet har derfor ingenting å gjøre med Nord-Korea», fastslår Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA.

Operatør på skipet er et selskap med base i Egypt. Selskapet skal ha fått midlertidig tillatelse til bruk av det nordkoreanske flagget.

Ifølge USAs forsvarsdepartement tok tre væpnede opprørere kontroll over skipet da det lå til havn i Libya. (©NTB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag