RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spesialstyrker stormet oljedepoter

Foto: JEAN FRANCOIS MONIER (Afp)
Sist oppdatert:
Den franske regjeringen har gitt spesialstyrker tillatelse til å storme tre oljedepoter, som blokkeres av aksjonister.

De tre oljedepotene forsyner store deler av Vest-Frankrike, og nå har den franske presidenten Nicolas Sarkozy sett seg lei på aksjonene som lammer landet.

Han har beordret politiet til å bryte samtlige blokader ved landets oljedepoter, melder BBC.

Flere oljedepoter er blitt blokkert av demonstranter den siste uken som en reaksjon på Sarkozys omstridte pensjonsreform.

Over tusen bensinstasjoner står tomme i landet som følge av protestene og streikeaksjonene.

Les også: - Sarkozy satser på at folk skal gå lei

Bryte gjennom blokaden
Innenriksminister Brice Hortefeux har autorisert bruken av paramilitære spesialstyrker for å bryte gjennom blokaden ved oljedepotene. Hortefeux sier han respekterer retten til å protestere, men det inkludere ikke retten til å hindre arbeidere fra å komme seg på jobb, eller plyndring og bruken av vold.

Det har brutt ut enorme demonstrasjoner og opptøyer i flere franske byer som følge av den nye reformen. Mer enn 60 politimenn er blitt skadd i sammenstøtt med demonstranter.

Likevel viser meningsmålinger at 70 prosent støtter de omfattende protestene. Flere millioner mennesker har også marsjert i gatene for å vise sin avsky mot reformen.

Sarkozy ønsker å vedta et lovforslag som hever minstepensjonsalderen fra 60 til 62 år, mens alderen for full pensjon heves fra 65 til 67 år.

Omstridt pensjonsreform
Pensjonsreformen er ett av mange tiltak som skal få Frankrike ut av det økonomiske uføret etter finanskrisen.

Pensjonsreformen skal vedtas i Senatet for deretter å bli sendt tilbake til endelig godkjenning i nasjonalforsamlingen, noe som er en formalitet. Reformen skulle etter planen vedtas i Senatet onsdag, men på grunn av en rekke tilleggsendringer som venstrepolitikere har lagt til lovteksten, vil reformen trolig ikke bli vedtatt før mot slutten av uken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere