Tolletaten har avdekket nær dobbelt så mye udeklarert valuta og betalingsmidler på grenseovergangene i juni i år sammenlignet med juni i fjor.

Se Nettavisens nyhetsstudio for de siste oppdateringene

Mer åpne grenser og flere reisende gir større risiko for smugling, skriver Tolletaten i en pressemelding.

Tolletatens valutakontroller søker aktivt etter udeklarert valuta og verdier hos reisende. I jakten på valutasmuglere benytter etaten både spesialtrente tollere og hunder.

Årlig beslaglegges det titalls millioner kroner som ikke er deklarert.

I juni resulterte det i 36 overtredelsesgebyrer på nær 2,2 millioner kroner. I tillegg kom beslag av betalingsmidler som verdipapirer og gjeldsbrev for nær 500.000 kroner.

I juni i fjor ble det gitt 21 overtredelsesgebyr på totalt 1,2 millioner kroner.

Les også: Slik ble kriminelle lurt trill rundt av politiet

Kan ta med så mye du vil

Avdelingsdirektør Anna Kirkeluten i vareførselsdivisjonen i Tolletaten minner om at reisende skal melde ifra om valuta til Tolletaten når de passerer grensene.

- Du kan ta med deg så mye penger du vil over grensen, men du må huske å deklarere beløp over 25.000 kroner i norsk og utenlandsk valuta til Tolletaten. Det er gratis å deklarere pengebeløp, sier avdelingsdirektør Anna Kirkeluten i vareførselsdivisjonen i Tolletaten ifølge toll.no.

Kan inndra hele beløpet

Glemmer du å deklarerer valuta, får du et overtredelsesgebyr på 20 prosent av hele beløpet.

- Mistenker Tolletaten at pengene stammer fra en straffbar handling, blir hele beløpet beslaglagt, opplyser Kirkeluten.

Størst økning ved Oslo lufthavn

I juni har tollerne ved Oslo lufthavn Gardermoen beslaglagt i alt 935.000 kroner, mot 168.000 kroner samme måned i fjor. Det er også beslaglagt store beløp ved Torp lufthavn Sandefjord i juni. Et valutabeslag på over 200.000 kroner ble avdekket ved kontroll, og reisende fikk overtredelsesgebyrer på til sammen 115.000 kroner.

Største beslag var 11,3 mill. kroner

Tolletaten forteller at kreativiteten blant smuglerne er stor, også i forsøket på å skjule valuta. Tollerne har tidligere avdekket penger sydd inn i ei pute i gyngestol og også forsøk på å smugle valuta i kroppen.

De største tollbeslaget av betalingsmidler noensinne i Norge er 11,3 millioner kroner ved Oslo lufthavn Gardermoen i april 2016 og 5,2 millioner kroner ved fergeankomst til Oslo i mars 2014.